Mäns våld mot kvinnor och hedersvåld ska bekämpas med samma kraft som gängkriminaliteten, anser regeringen. Bland annat lanseras ett ”lämna-program” för att fler ska kunna lämna destruktiva relationer.
Regeringen lägger fram ett åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Programmet har 132 punkter och omfattar allt regeringen gör på området. En del är redan pågående och andra är nya åtgärder eller sådant som planeras framöver.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) säger på en pressträff att det är ett akut och brinnande samhällsproblem, som inte hör hemma i det svenska samhället.
– Vi vill att alla typer av våld, inte bara fysiskt utan också psykiskt, ekonomisk och sexuellt våld ska upphöra, säger hon
Justitieminister Gunnar Strömmer säger att våldet ska bekämpas med samma kraft som gängkriminaliteten.
– Kan vi leverera på allt som finns i det här programmet under de kommande två och ett halvt åren så kommer det att innebära en enorm positionsförflyttning framåt på det här området, säger han.
Tittar på straffskärpningar
I det som kallas för ”lämna-program” samlas åtgärder som ska underlätta för våldsutsatta att komma ur en destruktiv relation, och inte gå tillbaka.
– För många våldsutsatta upphör inte våldet trots att den våldsutsatta har lämnat relationen, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
För att den som är utsatt för våld ska kunna lämna behövs enligt Ankarberg Johansson en kedja av olika insatser.
Det handlar bland annat om förbättrat skydd för de som behöver skyddat boende, att stärka rätten för våldsutsatta att bo kvar i sin bostad och insatser mot ekonomiskt våld.
En annan åtgärd är fler och mer ingripande kontaktförbud. Regeringen har skickat förslag om det på remiss.
Regeringen presenterar också en "kraftsamling" mot hedersrelaterat våld och förtryck. Just nu tittar man till exempel på om straffen för vissa hedersbrott bör skärpas, och om så kallade oskuldskontroller ska kriminaliseras. Ett förbud mot äktenskap mellan kusiner utreds också.
Digitalt våld
Regeringen vill därtill stärka skyddet för barn och unga som upplever våld. Det handlar om allt från att bekämpa våld i ungas relationer till att förhindra att barn förs utomlands för att giftas bort.
Ytterligare ett prioriterat område är att bättre bekämpa ”digitalt våld”, till exempel sexuella trakasserier, stalkning och grooming mot barn online.
Varje år dödas omkring 15 kvinnor av en man de har eller haft en parrelation med. Polisen konstaterade i sin årsredovisning för 2023 att man inte gjort någon nämnvärd skillnad för de våldsutsatta kvinnorna.