Europeiska rådet antog den 24 juni sin agenda för hur EU ska driva på FN:s ”multilaterala framtidspakt” under det närmaste året. Det handlar, bland annat, om att öka takten i ”den gröna omställningen”, Agenda 2030 och WHO:s överstatlighet.
Europeiska rådet antar varje år rådsslutsatser som redovisar hur EU ska agera i viktiga politiska sammanhang. Den 24 juni antogs rådsslutsatser ”om EU:s prioriteringar i FN vid FN:s generalförsamling”. Det innebär att rådet, som har ansvaret för EU:s politiska prioriteringar, bestämmer EU:s ambitionsnivå för FN:s arbete med alla de viktiga och aktuella globala frågorna kring klimatet, Agenda 2030, fredsarbetet, WHO:s överstatliga status och mycket mer.
Rådsslutsatser utarbetas av olika tjänstemannakonstellationer, för att sedan diskuteras mellan medlemsländernas EU-ministrar. Deras beslut är rådgivande till respektive rådskonstellation – i detta fall Utrikesrådet där respektive utrikesminister är beslutande medlem. De aktuella rådsslutsatserna behandlades den 19 juni, som punkt 87 på den 92 punkter långa dagordningen för EU-ministrarna. Slutsatserna, som berör flera av de viktigaste aktuella frågorna, ligger därmed utanför EU-parlamentets påverkanskompetens och den demokratiska process som parlamentet ska stå för.