En fastighetsägare i Småland upptäckte att okända personer hade beslagtagit en av hans lägenheter. Polisen lade ner utredningen trots att inbrottstjuvarna fanns kvar. Nu tvingas ägaren betala skadegörelsen då försäkringsbolaget inte har en polisutredning som bevis.
I slutet av 2023 hade Peter Karlsson inbrott i en av sina uthyrningslägenheter i Taberg i Småland. Han kontaktade omedelbart polisen i hopp om att snabbt få hjälp då inbrottstjuvarna fanns kvar i lägenheten.
– Förövarna fanns i lägenheten så det var bara att bura in dem. De hade nämligen tagit lägenheten i besittning, säger Karlsson som egentligen heter något annat och vill vara anonym på grund av den hotbild som har skapats efter incidenten.
När jag märkte att polisen inte gjorde något stängde jag av elen och åkte dit för att köra ut dem.
Fastighetsägare i Taberg
Han berättar att det var socialtjänsten som först upptäckte att ett antal personer med narkotikaproblematik hade tagit en av hans lägenheter i besittning, och kontaktade honom.
– Men trots att det var ett pågående inbrott fick jag ingen hjälp av polisen.
Situationen förvärrades av att han upplevde en hotbild då inkräktarna hade kopplingar till ett kriminellt nätverk.
– Först då kände jag att polisen började lyssna, säger han.
– Men då var det för sent, för de hade bott i lägenheten en månad och allt var förstört, säger han.
Det var mannen själv som fick konfrontera personerna – och köra ut dem.
– När jag märkte att polisen inte gjorde något stängde jag av elen och åkte dit för att köra ut dem, trots att det fanns en hotbild.
I lägenheten hade personerna byggt ett bord av en byrå som fanns i lägenheten. Det nya köket var förstört och på golvet hittade han kanyler, sexleksaker och stulna kläder.
Lägenheten hade vandaliserats både vid inbrottet och under besittningen. I ett besiktningsprotokoll framgår det att ytterdörren var sönderbruten, fönsterrutor spräckta och en stor del av inredningen förstörd. Byggfirman som gjorde besiktningen uppskattade renoveringskostnaderna till omkring en kvarts miljon kronor.
Därefter uppkom ytterligare ett problem: försäkringsbolaget gick bara med på att ersätta skador till ett värde av 35 000 kronor, på grund av att polisen inte kunde bekräfta hans bild av inbrottet – då de inte varit på plats.
– Jag åkte på att betala för renoveringen själv. Över 200 000 kronor kostade det mig, borträknat försäkringsbolagets ersättning. Försäkringsbolaget hävdade att jag hade givit en felaktig bild av situationen för det var ju vad polisen sade. Allt detta kunde ha undvikits om polisen hade ingripit från början, säger han.
– Den grova brottsligheten är så omfattande i Sverige att polisen inte kan prioritera inbrott som detta. Vad ska man göra? Det lönar sig inte att ringa polisen. Man blir ju rättslös.
Hans försäkringsbolag hänvisade till polisen, som skrev i sitt brev till mannen att förundersökningen är nedlagd och att ärendet inte går att lösa. Detta meddelades drygt en vecka efter hans anmälan. Då var personerna redan avhysta av Karlsson. Men det är inte polisens avskrivning av ärendet som gör honom mest irriterad.
– De redigerade vad jag sade vid min muntliga anmälan. Polisen får det att framstå som att inbrottet hände för länge sedan. De har också förvanskat anmälan så att det verkar som att ingen har bosatt sig i lägenheten.
Problemet är att den muntliga inspelningen hos polisen inte finns kvar. Polisens ljudinspelningar sparas inte längre än vad som är nödvändigt. Ord står därmed mot ord. Det är anledningen till att försäkringsbolaget inte köper mannens historia, men också att Allmänna reklamationsnämnden bedömer att han har fel. De går i stor utsträckning på försäkringsbolagets beskrivning, som bygger på polisens uppgifter. Polisen vill inte kommentera Karlssons fall.
Vi gör vårt bästa, men vi hinner inte med som tidigare så folk får vänta.
Handläggare vid Kronofogden
Hans sista hopp stod till Allmänna reklamationsnämnden.
– I början av januari fick jag svar från Allmänna reklamationsnämnden som förklarar att det inte går att bevisa att de som gjorde inbrott inte hade rätt att vara där. Men dörren är ju uppbruten med kofot!
Han är besviken på polisen som han anser har orsakat onödiga problem och ökade kostnader, men förstår att deras resurser är begränsade och att grövre brott prioriteras.
Mängdbrotten utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet poliser som jobbar med att utreda grova brott ökat med över 30 procent de senaste fem åren, men dessa brott läggs ofta på lokalpoliser, vilket gör att färre mängdbrott blir lösta. Enligt Riksrevisionen har uppklarningsgraden av mängdbrott minskat från 17 procent år 2012 till 13 procent år 2021.
Riksrevisionen ”anser att Polismyndigheten inte hanterar mängdbrott effektivt”. Det skriver de i sin rapport från 2023. Och att ”En annan konsekvens kan vara att handläggningen avslutas utan att någon utredning inleds, trots att brotten skulle ha kunnat utredas vidare.”
Brå har även visat att polisen direktavskriver en tredjedel av anmälningarna om bostadsinbrott. Andelen har också ökat över tid. Precis som Karlsson uppger framgår det i deras rapport att bostadsinbrott inte prioriteras. ”Brå bedömer att polisen ganska ofta kan göra mer. Framför allt kan målsägandeförhör och vittnesförhör genomföras oftare.”
Problemet är ett utfall av ett större problem som innebär att allt fler myndigheter är hårt belastade. Regeringen hoppas på att lagändringarna gällande utökade möjligheter att använda preventiva tvångsmedel som trädde i kraft i januari, och lagändringarna kopplade till Gängbrottsutredningen, ska resultera i förbättrade siffror och mer tid för utredning av mängdbrott.
Det är inte bara polisen som har fått ökad belastning, det gäller även Kronofogden.
– Vi gör vårt bästa, men vi hinner inte med som tidigare så folk får vänta, säger en handläggare som jobbar med skuldsanering på Kronofogden.
Handläggaren bekräftar att lagändringen gällande preventiva tvångsmedel underlättar arbetet, som ofta sker i samarbete med polisen.
Helena Esscher, pressansvarig på Kronofogden, uppger att antalet ärenden har ökat kraftigt inom myndigheten.
– Det ökar inom alla områden: antal skuldsatta, avhysning och skuldsaneringar, säger hon.
– I höstbudgeten fick vi mer resurser så nu har vi börjat att anställa ganska många.
Snabba polisingripanden i Malmö
Ökade polisinsatser i Malmö har bidragit till fler gripanden, men också omhändertagande av handgranater och skarpladdade pistoler, vilket polisen tror har reducerat mängden allvarliga brott.
Malmö har återigen drabbats av våldsdåd som sprängningar samt att brandfarliga föremål har kastats mot bland annat restauranger. Polisen uppger nu att de under kort tid har gripit omkring 25 personer, vissa med handgranater och skarpladdade pistoler.
– Det grova våldet har eskalerat i Malmö de senaste veckorna och det ser vi allvarligt på. Samtidigt har svensk polis tagit stora kliv i arbetet mot den grova kriminaliteten. Vi har blivit snabbare på att dela underrättelseinformation mellan olika regioner, säger Rasem Chebil, operativt ansvarig på utredningssektionen i Malmö.
Chebil förklarar att poliser i yttre tjänst, både uniformerade och civila, är mer ”på tårna” och att de gripna som regel är under 18 år.
– Gemensamt för de här ungdomarna är att de har olika sårbarheter. Kriminella nätverk utnyttjar det för att få dem att utföra våldsdåd utan att tänka på konsekvenserna, varken för sig själva eller de risker som de utsätter allmänheten för, säger Chebil.
Kontakta journalisten: [email protected]