loadingEU vill hitta en gemensam definition för vad som får kallas cider. Arkivbild. Foto: Matthew Mead/AP/TT
EU vill hitta en gemensam definition för vad som får kallas cider. Arkivbild. Foto: Matthew Mead/AP/TT
Utrikes

Oron bubblar inför EU:s nya ciderregler

TT

EU:s planer på att standardisera vad som officiellt får lov att kallas cider har skapat oro bland nordiska dryckesproducenter.

Cider är en populär alkoholdryck i hela EU, särskilt i Frankrike och Spanien, men trots det saknas en formell definition av drycken. Alkoholhalten kan variera från ensiffrigt till nästan 13 procent och även andelen frukt skiljer sig åt.

EU-kommissionen vill nu införa gemensamma marknadsföringsstandarder och i det utkast till förslag som presenterades i december föreslås en lägsta juicehalt av äpple eller päron på 50 procent.

Det skulle ställa till det för den industriella ciderbranschen, som vanligtvis bara använder 15 procent juice, skriver nyhetssajten Euractiv.

Vid ett rådsmöte på måndagen varnade Wolfgang Burtscher, kommissionens generaldirektör för jordbruk, för att förslaget kan hämma tillväxten hos de nordiska producenterna. Sverige exporterar 75 procent av sin årliga ciderproduktion – 100 miljoner liter – vilket står för en tredjedel av all EU:s ciderexport och även Danmarks export har ökat senaste åren.

En utväg skulle vara en distinktion mellan cider och "traditionell cider" med högre juicehalt.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingEU vill hitta en gemensam definition för vad som får kallas cider. Arkivbild. Foto: Matthew Mead/AP/TT
EU vill hitta en gemensam definition för vad som får kallas cider. Arkivbild. Foto: Matthew Mead/AP/TT
Utrikes

Oron bubblar inför EU:s nya ciderregler

TT

EU:s planer på att standardisera vad som officiellt får lov att kallas cider har skapat oro bland nordiska dryckesproducenter.

Cider är en populär alkoholdryck i hela EU, särskilt i Frankrike och Spanien, men trots det saknas en formell definition av drycken. Alkoholhalten kan variera från ensiffrigt till nästan 13 procent och även andelen frukt skiljer sig åt.

EU-kommissionen vill nu införa gemensamma marknadsföringsstandarder och i det utkast till förslag som presenterades i december föreslås en lägsta juicehalt av äpple eller päron på 50 procent.

Det skulle ställa till det för den industriella ciderbranschen, som vanligtvis bara använder 15 procent juice, skriver nyhetssajten Euractiv.

Vid ett rådsmöte på måndagen varnade Wolfgang Burtscher, kommissionens generaldirektör för jordbruk, för att förslaget kan hämma tillväxten hos de nordiska producenterna. Sverige exporterar 75 procent av sin årliga ciderproduktion – 100 miljoner liter – vilket står för en tredjedel av all EU:s ciderexport och även Danmarks export har ökat senaste åren.

En utväg skulle vara en distinktion mellan cider och "traditionell cider" med högre juicehalt.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025