I kväll håller IFK Göteborg årsmöte. Mötet överskuggas dock av polisanmälda hot mot flera personer runt klubben.
– Vi har varnat för detta länge, säger Per Engström, sektionschef på Noa.
Det kan handla om påtryckningar för att få till ett visst matchresultat, eller för att få igenom en spelarövergång.
Men också om att försöka få bort en tränare eller ledare inom klubben efter sportsliga motgångar.
Olika former av otillåten påverkan mot idrottsklubbar är ett reellt problem, konstaterar Per Engström, som är sektionschef på polisens nationella operativa avdelning (Noa).
– Det här hatet och hoten har vuxit i samhället i stort också, men inte minst inom fotbollen och framför allt i storklubbarna, säger han.
Ett aktuellt exempel är IFK Göteborg, som de senaste säsongerna fått kämpa på den nedre halvan av den herrallsvenska tabellen.
Hot och trakasserier
Det har medfört en hel del missnöje med bland andra klubbdirektören Håkan Mild. Men också direkta hot, vilket inför torsdagskvällens årsmöte lett till att klubben gjort en polisanmälan.
"Direkta och indirekta hot och trakasserier har riktats mot personer i deras arbete för IFK Göteborg, för att hindra dem i deras yrkesutövande", skrev "Blåvitt" på sin hemsida i söndags.
Hoten och liknande situationer kring andra storklubbar har fått polisen att kalla till sig Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet för ett möte i morgon fredag.
– Vi vill höra vad man tänker göra utifrån de här situationerna, säger Per Engström.
– Vi har under ganska lång tid försökt informera om att det finns en påverkan på våra klubbar och att det finns kopplingar till olika typer av kriminella nätverk.
"Stor tystnadskultur"
Han välkomnar samtidigt IFK Göteborgs polisanmälan.
– Jag tror att om vi har en klubb som nu vågat stå upp för det här, så kan fler följa efter, säger han.
Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF), är en av dem som kommer att vara med på fredagens möte.
– Vi har tidigare konstaterat att det föreligger en stor tystnadskultur i de här frågorna. Men också en normalisering, att gränserna för vad som är acceptabelt har passerats för länge sedan, säger hon.
I förlängningen är det ett hot mot föreningsdemokratin, påpekar hon.
– Det är viktigt med samverkan med polisen och att man faktiskt polisanmäler när gränserna passerats. Samtidigt får man ha respekt för att utsatta personer drar sig för att polisanmäla.