Ny mjölkpulverskandal under uppsegling i Kina
Nu misstänks en bröstmjölksersättning i Kina ha lett till för tidig sexuell utveckling hos spädbarn. (Foto: Epoch Times/arkiv)


Ännu en skandal med skadligt mjölkpulver kan vara på väg att rullas upp i Kina. Denna gång gäller det bröstmjölksersättning från företaget Synutra som misstänks ha lett till extrema hormonnivåer och för tidig sexuell utveckling hos spädbarn. Nyzeeländska mejerijätten Fonterra, som förser Synutra med det mjölkpulver de använder i ersättningen meddelade den 11 augusti att man ”förblir 100% säkra på kvaliteten” hos sina produkter. 

Synutra är ett av de ledande företagen för framställande av bröstmjölksersättning i Kina, enligt uppgift är man bland de tre största, marknadsandelsmässigt.

Kinesisk media rapporterade att tre kvinnliga spädbarn i Wuhan i Hubeiprovinsen utvecklat symptom på sexuell utveckling och att tillväxthormon i mjölpulvret från Synutra misstänktes. 

Synutra å sin sida meddelade den 9 augusti i ett uttalande att man ”deltagit i rigorösa kvalitetskontroller på alla erforderliga nivåer” och att ”underleverantörerna också är pålitliga och betrodda världen över”.

På sin kinesiska hemsida skriver Synutra att mjölkpulvret man använder i den aktuella produktserien kommer från Fonterra och tidigare har man även köpt från franska Eurosérum.

Företaget har dock en annan serie bröstmjölksersättning som använder mjölkpulver från nordöstra Kina. 

Många oroliga unga kinesiska mödrar reagerade genom att ta med sina spädbarn till sjukhuset för undersökningar efter att incidenten kommit i dagen. Kinesisk media rapporterade att ett dussintal liknande fall upptäckts i Jiangxi, Shandong, Guangdong och andra ställen. 

Regimkontrollerade People’s Dailys veckomagasin om hälsa, Health Times, rapporterade att man funnit nivåer av östrogenet östradiol som var mer än dubbelt så höga som miniminivåerna hos en vuxen kvinna, i blodet på en liten flicka från Wuhan. 

Det hade uppstått en för tidig sexuell utveckling med brösttillväxt, förhårdnad av vävnad under huden och flickan hade även drabbats av en underlivsinflammation.

I sin kommentar på
nätet den 9 augusti skrev Synutra: ”Vi tillsätter inte hormoner till våra produkter och har investerat stort i forskning, kvalitetskontroll, formler och ingredienser.”

Den nämnda flickans mor inledde en process mot företaget. Enligt Qianjiang Evening Newspaper menade hon att hennes dotters underlivsinflammation uppenbarligen förbättrades efter att hon slutat ge henne Synutra-produkten, men att vävnadsförändringen i brösten var kvar. Hon ville att produkten skulle analyseras, men den ansvariga myndigheten vägrade hantera individuella fall och man testade inte för hormoner i de vanliga analyserna av mjölkpulver.

Health Times rapporterade att denna nuvarande incident har likheter med Sanlu-skandalen 2008 som ledde till minst sex dödsfall och hundratusentals sjukdomsfall. En reporter i Wuhan berättade för Health Times om hur det gick till innan Sanlu erkände brottet: 
– Jag gick till alla tänkbara ställen. Ingen brydde sig och inte ett enda departement ville vara det första som genomförde en analys. 

Deng Haihua, talesperson för Kinas hälsoministerium sade på tisdagen att livsmedelssäkerhetsansvariga undersöker en specifik bröstmjölksersättning i relation till fallen med för tidig sexuell utveckling.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40959/