Skjutvapenvåldet i Sverige minskade kraftigt under 2024. Men enligt Noa-chefen Johan Olsson är de kriminella nätverkens efterfrågan på våldsdåd lika hög som tidigare.
– Vi har inte bilden av att vi har kommit över någon puckel, säger han.
270 skjutningar skedde i Sverige under 2024, nära 30 procent färre än året innan, enligt polisens statistik. Antalet skadade var 57, nästan en halvering mot 2023. 44 personer dödades, mot 54 året innan.
– Det är glädjande att vi ser en nedåtgående trend som är substantiell, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Däremot är "efterfrågan på våld" lika stor som tidigare, enligt Olsson.
– Snarare är det så att vi lyckas trycka ner nivåerna, men vi kommer inte åt grundorsaken, eller viljan och förmågan, att utföra de här våldsdåden, säger han.
Förhindrar mer
Minskningen beror enligt Noa-chefen i hög grad på att polisen har blivit bättre på att förhindra dåd och att klara upp mord och mordförsök.
Han medger att en bidragande orsak även är att det kan vara enklare att få tag i gärningsmän när de blir allt yngre.
– Men uppklaringen ökar betydligt mer än vad antalet unga utförare ökar, så den förklaringen är inte så stor som man kan få bilden av. De flesta som utför brotten är fortfarande över 18, även om andelen yngre ökar, vilket är jätteoroande.
På frågan pekar han specifikt ut två lagändringar som enligt honom spelat mest roll i polisens förbättrade resultat.
– Möjligheten till preventiv avlyssning, samt de skärpta straffen för grovt vapenbrott, som gör att vi kan kyla av konflikter då det blir omedelbar häktning och man kan få ett kännbart straff.
Trots framgångarna är det tydligt att nätverken inte har fått det svårare varken att få tag på vapen eller personer som vill begå brott, säger Olsson.
– Tyvärr ser vi inga tecken på det.
Gängledare utomlands
Ett stort och svårlöst problem är fortsatt att hitta de personer högt upp i nätverken som beställer våldsdåden, som inte sällan gömmer sig utomlands och styr i digitala kanaler.
– Vi kommer åt anstiftare utomlands men vi måste komma åt fler i snabbare takt. Det handlar också om att vi måste bli bättre på det internationella arbetet och på att lägga pusslet i cyberdomänen.
Tror du på en fortsatt minskning av skjutvapenvåldet 2025?
– Det är svårt att sia om det. Det är vår ambition att hålla i framgångarna vad gäller uppklaring och samtidigt gå mer framgångsrikt mot de längre upp och mer kraftfullt gå mot pengarna. Vi har en ganska tydlig bild av vad vi behöver göra, men vad det får för resultat beror lite grann på hur våra motståndare utvecklas också.