Moderaterna störtdyker i Demoskops senaste opinionsundersökning som presenteras i Expressen. Partiet tappar nästan 6 procentenheter och får bara 18, 5 procent.
– Jag tror att det finns ett antal väljare som ställer sig frågande kring vad vårt besked innebär, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).
Mätningen är gjord efter beskedet att Moderaterna nu är beredda att samtala med Sverigedemokraterna.
Enligt Demoskops analyschef Peter Santesson är det den största turbulensen mellan två mätningar sedan Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna.
Missnöjd Tobé
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är inte nöjd.
– Jag är absolut inte nöjd med denna mätning, och vi behöver nu jobba hårt för att vända detta, säger han.
TT: Du tolkar det inte som att väljarna inte tycker om det nya beskedet om SD?
– Jag tror att ett antal väljare ställer sig frågande till vad det här beskedet innebär. För oss blir det viktigt att vara tydliga med att vi vill bilda och regera med Allianspartierna och inte med Sverigedemokraterna. Däremot är det viktigt att fortsätta driva vår linje om att söka stöd för vår politik och inte välja att inte göra det bara för att Sverigedemokraterna skulle rösta för den, till exempel om en Alliansbudget, säger Tobé.
TT: Det är inte så att ni nu omprövar beskedet?
– Nä, vårt besked gäller. Och vi har fattat det utifrån att Sverige behöver det. Vi måste få fram en Alliansregering och vi måste inse att vi har ett nytt politiskt landskap, säger Tomas Tobé (M).
Löfven kommenterar
Statsminister Stefan Löfven kommenterar också mätningen.
– Jag brukar avhålla mig från kommentarer och inte fördjupa mig i alla dessa mätningar. Men det tyder väl ändå på att det är ett stort fall och det är ju stor osäkerhet om var Moderaterna står i politiken, inte minst var de står i regeringsfrågan, säger Löfven.
Statsvetaren Tommy Möller ser en generell trend.
– Det är Moderaternas utspel som avspeglar sig i de här siffrorna. Centern var det parti som snabbast och tydligast visade avstånd till Anna Kinberg Batra. Men det är också en generell trend över tid där Reinfeldtmoderater, som vill ha flyktingmottagande, tenderar att dra sig till C, säger han.
Centerpartiet får nu i samma mätning den högsta siffran sedan Demoskops mätningar inleddes 1990. Partiet får 11, 1 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter. S får 26,9, en svag uppgång,
(TT)
Mätningarna |
Liberalerna går upp plus 1,1 och får 5,8 procent. Kristdemokraterna går upp med 1 procentenheter och hamnar på 3,6 procent. Sverigedemokraterna går också de upp, plus 1,3 och får 17,5 procent. V får 9,0 vilket är en uppgång med nästan en procentenhet. Miljöpartiet ligger still på 4,7 procent. Sammanräknat leder nu de rödgröna med 40,6 procent mot Alliansens 39,0. Även i Sifos mätning, som presenteras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, går Centerpartiet framåt samtidigt som Moderaterna backar. Centern får 11,6 procent, en statistiskt säkerställd uppgång med 2,3 procentenheter jämfört med den ordinarie januarimätningen. Moderaternas nedgång på 2,1 procentenheter till 19,8 procent är inte statistiskt säkerställd. Källa: Demoskop och Sifo. |