Räntenettot och vinsten pressas nedåt för Helsingforsbaserade storbanken Nordea, men inte så mycket som befarat. Affärsvolymerna är stabila och kundaktiviteten god, enligt vd Frank Vang-Jensen.
"Lägre inflation och utsikterna till lägre räntor har ökat konsumenternas förtroende, och vi har sett tecken på det i aktiviteten bland både hushåll och företag", säger Frank Vang-Jensen i en skriftlig kommentar i bankens rapport för tredje kvartalet.
"Affärsvolymerna var stabila och kundaktiviteten god, vilket bidrog till en intäktsökning jämfört med samma kvartal i fjol", tillägger han.
Stabila bolånevolymer, dämpad marknad
Vang-Jensen beskriver utlåningen som stabil på tröga marknader.
"Vi var aktiva i kontakten med våra företagskunder, som var mer inriktade på att lägga om befintliga lån än att låna mer för att investera i tillväxt, och kunde därmed upprätthålla en stabil utlåning på företagssidan. Bolånevolymerna var fortsatt stabila på dämpade bostadsmarknader", säger han.
Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 685 miljoner euro (motsvarande 19,2 miljarder kronor) för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med 1 758 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.
Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, sjönk 1 procent till 1 882 miljoner euro. Men det så kallade avgifts- och provisionsnettot steg 4 procent till 774 miljoner euro.
Bättre än väntat
Bankens rörelsekostnader ökade samtidigt med 11 procent till 1 329 miljoner euro och kreditförlusterna steg till 51 miljoner euro, upp från 33 miljoner ett år tidigare.
Resultatet var något bättre än väntat.
Analytiker hade räknat med en vinst före kreditförluster på 1 594 miljoner euro och ett räntenetto på 1 877 miljoner euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
Några minuter före delårsrapporten meddelade Nordea att banken startar ett nytt program för återköp av aktier, en form av utdelning, för 250 miljoner euro (cirka 2,86 miljarder kronor). Beskedet kommer efter klartecken från Europeiska centralbanken (ECB).