"Amira" blev slagen och dragen i håret när hon försökte utföra sitt jobb. En ny undersökning visar att 38 procent av Sveriges socialsekreterare utsatts för hot eller våld under de senaste två åren.
– Jag har mått väldigt dåligt, säger "Amira".
Nyligen utsattes en socialsekreterare i Mellerud för ett mordförsök, och efter allvarliga hot tvingades socialtjänstkontoret i Botkyrka utanför Stockholm att tillfälligt stänga.
Händelserna är toppen av ett isberg.
Novus har genomfört en undersökning där nära fyra av tio tillfrågade socialsekreterare, 38 procent, uppger att de utsatts för hot eller våld under den senaste tvåårsperioden.
Facket oroas
"Amira", som TT kallar henne, är en av de drabbade. Hon jobbade på en socialtjänst i Stockholmsområdet när hon fattade beslut om att ett barn skulle omhändertas.
– Mamman blev väldigt hotfull. Hon ringde och skickade 80 meddelanden om dagen. Det blev läskigt, säger hon.
Trots hoten jobbade "Amira" vidare med ärendet. Vid ett möte mellan mamman, barnet och socialtjänsten eskalerade situationen.
– Mamman blev fysisk. Hon slog mig, drog mig i håret och spottade på mig.
Händelsen polisanmäldes och mamman dömdes senare i tingsrätten. Under processen upplevde "Amira" att hon fick stöd från sin chef, men hon är besviken på hur facket agerade.
– Jag kunde prata med min chef. Kommunen stöttade också, men däremot tycker jag inte att facket var behjälpligt.
Heike Erkers är ordförande för fackförbundet Akademikerförbundet SSR. Hon säger att hon har förståelse för att socialsekreterare inte känner fackligt stöd.
– Skulle regeringen bjuda in oss till sittningar med ansvariga myndigheter och arbetsgivare skulle vi kunna få säga vårt och få med oss mer verktyg.
Situationen oroar Erkers. Också med tanke på den så kallade LVU-kampanjen, en desinformationskampanj där svenska myndigheter uppges kidnappa muslimska barn.
– Det har förekommit hot och våld tidigare, men det är problematiskt att det ökar.
Trygghetskommission
För att förbättra läget vill Akademikerförbundet SSR sjösätta en trygghetskommission, där fack, arbetsgivare och staten skyndsamt ska kunna sätta in rätt åtgärder.
– Det är viktigt att vi öppnar för de här frågorna. Attraktionskraften för yrket riskerar att minska, det kan leda till stora problem, säger Erkers.
"Amira" berättar att hon mådde dåligt under en lång period efter händelserna och att hon övervägde att byta jobb.
– Min räddning blev ett nytt uppdrag. Hade jag varit fastanställd hade jag nog inte orkat fortsätta.