I dag minns Sverige den ödesdigra natten den 28 september 1994, då passagerarfärjan Estonia drog med sig 852 människor ner i djupet. — I dag har 30 år gått, men det känns fortfarande så nära, säger kung Carl XVI Gustaf vid en minnesceremoni på Djurgården.
På lördagen samlades överlevande, anhöriga och representanter från regering och riksdag på Galärvarvskyrkogården på ett soligt Djurgården i Stockholm för att minnas ovädersnatten och de 30 år som passerat.
Lennart Nord är ceremoniansvarig för lördagens sammankomst. Han miste sin mor i katastrofen.
— Det blir en fin dag, massa fina tal, såhär på minnesdagen. Det är väl de förväntningarna jag har. Vädret är perfekt i dag, säger han inför ceremonin.
Vilken betydelse har en dag som denna?
— Att inte glömma bort den här tragiska katastrofen. Att den lever kvar i folks minne, säger han.
Kungen inledde sitt tal med att citera vad som står ingraverat på Estoniamonumentet, som rymmer namnen på de personer som omkom, på kyrkogården. "Deras namn och öde vill vi aldrig glömma."
— Det är så viktigt att vi minns. För att hedra de som omkom, de som överlevde och alla andra anhöriga. För att dra lärdom av katastrofen så att något liknande aldrig sker igen. Det är vi skyldiga de som drabbades när Estonia förliste den 28 september 1994, säger han.
Kungen och drottning Silvia lade ner kransar vid monumentet såväl som riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson (M).
Färjan Estonia förliste på väg från Tallinn till Stockholm. 852 människor omkom i olyckan, varav 501 var svenskar. 137 personer räddades.