Förenade arabemiraten pekas ut som en populär destination för kriminella som vill undvika svensk polis. Men nu tecknar landet avtal med Sverige om utlämning och rättslig hjälp vid brott.
– Det här är ett väldigt viktigt steg, säger justitieminister Gunnar Strömmer på plats i Abu Dhabi.
Polisen bedömer att omkring 600 kriminella med koppling till Sverige bedriver organiserad brottslig verksamhet riktad mot Sverige från utlandet. Ett av länderna som kriminella enligt polisen etablerat sig i är Förenade arabemiraten, framför allt i Dubai.
Att begära rättshjälp därifrån har tidigare beskrivits som närmast lönlöst, men det kan vara på väg att ändras. Under tisdagen skrev Förenade arabemiraten på två bilaterala avtal med Sverige om utlämning och rättslig hjälp i brottmål.
Undertecknandet skedde i Abu Dhabi, där Sverige representerades av justitieminister Gunnar Strömmer (M).
– Det här är ett delvis nytt sätt att tänka och arbeta där vi måste uppdatera vår verktygslåda i ljuset av den utveckling vi sett i den organiserade brottsligheten, säger han till TT.
– När polisen konstaterar att ungefär 600 kriminella med koppling till Sverige befinner sig i andra länder och bedriver brottslighet mot Sverige är det självklart så att brottsbekämpningen måste hitta nya verktyg för att följa efter.
Kommer följa dem
Förhoppningen är att utlämningsavtalet ska leda till att personer snart kan komma att utlämnas till Sverige.
– Det är vårt mål att fler ska lämnas ut till Sverige och jag ser att det är ett starkt gemensamt intresse mellan båda våra länder.
Avtalen sänder en tydlig signal till kriminella som uppehåller sig utomlands, anser han.
– Vi kommer följa efter dem oavsett vart de tar vägen och vi är beredda göra mycket vad gäller samarbete med andra länder för att leta upp dem, gripa dem och ta hem dem till Sverige där de kan lagföras och straffas.
Krav på Sverige
Vad innebär detta för krav på Sverige gentemot ett land som inte är en demokrati och exempelvis har dödsstraff?
– Det finns en ömsesidighet i ett sådant här avtal naturligtvis. Sedan ska hanteringen av avtalen alltid varit i enlighet med lagstiftningen i båda länder, det gäller även i det här fallet att allt som görs ska överensstämma med svensk lag.
Strömmer säger att båda länder har ett starkt intresse av att kriminella personer med koppling till Sverige som befinner sig i Förenade Arabemiraten grips.
– Det handlar både om vår trygghet och säkerhet, men också om tryggheten och säkerheten i Förenade arabemiraten. Genom de här avtalen kan vi försöka flytta fram positionerna gemensamt.