Trots att Sverige har en rik och mångsidig tradition av korgflätning finns det risk att flera av dess tekniker försvinner. Projektet Korgen lyfter har i flera år arbetat för att främja hantverket, och även om projektet nu är nedlagt har engagemanget inte minskat.
I samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksföreningen för korg och korgslöjd, ABF Skåne och ABF Skåne Nordost bjuder Skånes Hemslöjdsförbund i slutet av september in till ett internationellt korgseminarium. Detta är bara ett av flera seminarier, kurser eller festligheter som under året för fram den hantverksskicklighet och det kulturarv som ligger bakom våra korgar.
Det är svårt att säga exakt hur länge kunskapen om att fläta korgar har funnits, men arkeologer har hittat bevarade korgar som beräknas vara över 10 000 år gamla. Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent på Skånes Hemslöjdsförbund, berättar att förmågan att fläta korgar blev ett stort steg i människans utveckling. Med hjälp av enkla material kunde man skapa stabila kärl. Mat kunde samlas in och förvaras. Med en korg på ryggen kunde barnen bäras samtidigt som föräldern fick händerna fria till annat.