Forskare verksamma i Sverige har varit delaktiga i upptäckten av grundämnet titan och jetströmmar på den ultraheta exoplaneten Wasp-121 b, 900 ljusår från jorden. Observationerna ger forskarna nya insikter om hur atmosfärer fungerar.
"Upptäckten utmanar vår förståelse för hur vindar och kemi fungerar på dessa heta planeter och avslöjar en stor klyfta mellan vad nuvarande modeller förutspår och vad vi faktiskt observerar på mer varierade exoplaneter", säger Bibiana Prinoth, astrofysiker vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Forskare i bland annat Lund har gjort observationerna med Europeiska sydobservatoriets teleskop i Chile.
Wasp-121 b roterar mycket nära och i takt med sin stjärna. Det gör att ena sidan alltid vetter mot stjärnan och blir extremt het, cirka 2 500 grader, medan den andra sidan förblir betydligt svalare.
Ett mysterium
Temperaturskillnaden och hur värmen förflyttas i den extrema miljön har fram till nu varit ett mysterium.
"Vi upptäckte att en jetström transporterar material runt planetens ekvator, samtidigt som en separat vind på lägre höjder i atmosfären transporterar gas från den heta dagsidan till den svala nattsidan. Detta klimat har aldrig tidigare setts på någon planet och utmanar nuvarande teorier om hur atmosfärer fungerar på extrema planeter", säger Bibiana Prinoth.
För första gången kunde forskarna också se titan i exoplanetens atmosfär.
Nytt jätteteleskop
Sammantaget ger upptäckterna en bättre förståelse för hur atmosfärer fungerar. Arbetet hjälper forskarna i förberedelserna för att studera jordliknande planeter med det nya jätteteleskopet – Extremely large telescope – som väntas vara i drift i Chile i slutet av årtiondet.
"Nästa generations teleskop kommer att ge oss otroliga insikter om kemin och dynamiken i avlägsna världar", säger Bibiana Prinoth.
Observationerna publiceras i två studier i Nature respektive Astronomy & Astrophysics.