Inflationen, enligt måttet KPIF, steg i oktober till 1,5 procent. Riksbanken kommer dock inte att påverkas utan fortsätta med räntesänkningar den närmaste tiden, enligt flera bedömare.
Inflationen enligt KPIF-måttet, där ränteeffekterna är borta, uppgick till 1,5 procent i oktober jämfört med 1,1 procent föregående månad. Detta enligt de preliminära siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) numera har börjat att redovisa månadsvis.
Inflationsutfallet var något högre än marknadens bedömningar som enligt nyhetsbyrån Bloomberg låg på 1,3 procent.
Dags för en paus?
En stigande inflation skulle i teorin kunna betyda att Riksbanken behöver pausa med kommande räntesänkningar. Den här månadssiffran har dock inte någon sådan betydelse, påpekar Andreas Wallström, prognoschef hos Swedbank:
– Det finns en tolerans för inflationsutvikelser från Riksbanken just nu. Deras huvudfokus är den svaga utvecklingen för ekonomin. Där ser vi inga tecken på vändningar, så jag tycker inte alls det påverkar utsikterna för räntesänkningar framöver, säger Wallström till TT.
Senare i förmiddag meddelar Riksbanken ännu ett räntebesked där marknadens förväntningar ligger på en dubbelsänkning, det vill säga med 0,5 procentenheter. Dagens inflationssiffra hade Riksbankens ledamöter inte tillgång till när de tog beslutet i går.
– Det var nog högre än väntat. Men även om det hade haft det tror jag inte det här hade ändrat det, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Inget som äventyrar
Han delar Andreas Wallströms syn att dagens siffra inte har någon större betydelse för de närmaste räntebeskeden. Båda två tror inte att den sänkning med 25 punkter som marknaden förväntar sig i december ska komma att påverkas.
– Nej, det som kan få oss att ändra oss i den prognosen är snarare vad Riksbanken i dag kommer att kommunicera. Låt säga att de öppnar upp för att gå med större steg framöver, då får vi ta in det, säger Wallström.
– Det finns inget i nuläget som kan äventyra den prognosen. Det som kommer att vara viktigt för Riksbanken är när vi väl börjar se en vändning inom inhemsk efterfrågan och hushållens konsumtion. Där är vi inte i dag.