loadingNär tomaten först kom till Europa från Sydamerika ansågs den vara giftig och odlades främst för sitt utseendes skull. Och visst är den vacker – genom hela mognadsprocessen. Foto: Shutterstock
När tomaten först kom till Europa från Sydamerika ansågs den vara giftig och odlades främst för sitt utseendes skull. Och visst är den vacker – genom hela mognadsprocessen. Foto: Shutterstock
Historia

Hys hopp i mörkret − snart är det dags att sätta spaden i jorden

Camilla Johansson

Det är redan dags att få ner flera olika sorters fröer i odlingstrågen inför den kommande våren och sommaren. Förodlingens tid är här. Många av de grönsaker och blommor vi odlar i dag har dessutom en lång historia i trädgårdstäpporna, ofta för att de går att äta, ibland för att de är vackra, och då och då både och.

Även om man kan tvivla när man tittar ut genom fönstret, ser blötsnön falla tung mot backen och nästan hör plasket från varje flinga, så börjar det bli dags att få ner fröerna i jorden om man vill ha tidig start på den egna odlingen.

I Sverige fanns det 2021 cirka 2,5 miljoner trädgårdar och kolonilotter, vilka i sin tur sköttes om av 5 miljoner fritidsodlare. Vad man odlar skiftar – blommor och grönsaker, bär, frukt och rotsaker – men klart är att viljan att producera både egna blommor och det man äter har vuxit.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingNär tomaten först kom till Europa från Sydamerika ansågs den vara giftig och odlades främst för sitt utseendes skull. Och visst är den vacker – genom hela mognadsprocessen. Foto: Shutterstock
När tomaten först kom till Europa från Sydamerika ansågs den vara giftig och odlades främst för sitt utseendes skull. Och visst är den vacker – genom hela mognadsprocessen. Foto: Shutterstock
Historia

Hys hopp i mörkret − snart är det dags att sätta spaden i jorden

Camilla Johansson

Det är redan dags att få ner flera olika sorters fröer i odlingstrågen inför den kommande våren och sommaren. Förodlingens tid är här. Många av de grönsaker och blommor vi odlar i dag har dessutom en lång historia i trädgårdstäpporna, ofta för att de går att äta, ibland för att de är vackra, och då och då både och.

Även om man kan tvivla när man tittar ut genom fönstret, ser blötsnön falla tung mot backen och nästan hör plasket från varje flinga, så börjar det bli dags att få ner fröerna i jorden om man vill ha tidig start på den egna odlingen.

I Sverige fanns det 2021 cirka 2,5 miljoner trädgårdar och kolonilotter, vilka i sin tur sköttes om av 5 miljoner fritidsodlare. Vad man odlar skiftar – blommor och grönsaker, bär, frukt och rotsaker – men klart är att viljan att producera både egna blommor och det man äter har vuxit.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025