Runt om i landet står kyrkor och frivilliga instanser redo och försöker erbjuda varma sovplatser för den som saknar tak över huvudet i kylan. Än så länge vittnar flera aktörer om att situationen är under kontroll.
– Platserna har inte fyllts alls, säger Magnus Helmner som är koordinator för Vinternatt – ett nattöppet akutboende i Stockholm, som i vinterkylan nu också kan ta fram extra platser.
FAKTA: Sovplatser för EU-medborgare |
Vinternatt, ett projekt som drivs av Stockholms stad i samarbete med Stockholms stadsmission, Frälsningsarmén och Filadelfiakyrkan, erbjuder 130 härbärgesplatser för personer som inte omfattas av stadens tak över huvudet-garanti, främst EU-medborgare. Där kan man sova upp till fem nätter i rad. Avgifter är 10 kronor per natt. Dessutom finns ett nästintill helt ideellt projekt som kallas Vinternatt 2, som arbetar mer uppsökande mot EU-migranter som vistas i gatumiljö. De kan erbjuda övernattningsplatser främst i kyrkor. Projektet har för närvarande ett hundratal fasta sovplatser. Under särskilt kalla nätter, då temperaturerna sjunker under minus sju, erbjuds 25 extra platser inom Vinternatt och 60-100 inom Vinternatt 2. Liknande projekt finns i andra städer, däribland Linköping, Örebro och Göteborg.Källa: Magnus Helmner, Vinternatt |
Medan staden har tak över huvudet-garanti för hemlösa med tillhörighet i Stockholm, så vänder sig Vinternatt särskilt till EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Härbärget har gott om platser.
– Uppsökare och andra har varit ute för att leta efter folk som är ute och sover på trottoarer, men inte hittat några som inte vet om det här.
Till de tolv platser som finns på Vinternatt i Örebro har det bara funnits tolv sökanden. Projektledare Josefin Stålbert känner sig lättad, och berättar att de flesta EU-migranter åkt hem till sina familjer över nyår.
– Jag var först orolig för att vi skulle behöva säga nej till någon. Förra veckan hade vi däremot överbelagt på grund av kylan. Då vi tog in alla, säger hon till TT.
FAKTA: Tak över huvudet-garantin |
Hemlösa personer som är 20 år eller uppåt och är skrivna i Stockholm kan vända sig till hemlöshetsmottagningen på Östgötagatan 10 om de är i behov av akut nattlogi. Om personalen bedömer att situationen är sådan beslutar de om en insats som ger personen en plats på ett akutboende eller härbärge. Man kan även ringa till mottagningen över telefon. För att få en plats måste man ta kontakt med mottagningen senast vid midnatt. En hemlös person kan bara nekas logiplats över natten vid våldsamt eller hotfullt beteende. Tak över huvudet-garantin gäller enbart personer som har sin tillhörighet i Stockholm stad. Den omfattar alltså inte EU-migranter eller andra kommunmedborgare. Källa: Stockholms stad |
I Malmö, där vinterkylan inte är lika påtaglig, finns också lediga nattplatser som särskilt tagits fram för EU-migranter, säger Birthe Wallin, chef för Skånes Stadsmission. På Nattjouren i Malmö och Kristianstad, som riktar sig till andra hemlösa, är det däremot fullbelagt.
– Men hade det varit fyra plusgrader hade det varit lika fullt.
Desto kallare är det i Luleå. Där får kommunens hemlösa tak över huvudet på vandrarhem och härbärgen.
Utöver det finns det just nu ett härbärge som specifikt håller öppet för EU-migranter.
– Inatt sov 17 personer där. Men i morse beslutade vi att hålla öppet även över dagen nu när det är så kallt, säger sektionschef Carin Johansson vid socialförvaltningen i Luleå kommun.