Katastrofala statsutgifter och en kontroversiell pensionsreform var huvudteman när Frankrikes nytillträdde premiärminister François Bayrou jungfrutalade i nationalförsamlingen.
Bayrou, som tillträdde som fransk regeringschef i december, öppnar för en omförhandling av den kontroversiella pensionsreformen som höjt åldern från 62 till 64 år.
I sitt första tal till nationalförsamlingen sade Bayrou att frågan åter ska tas upp "under en kort tid och i en transparent process".
Reformen, som varit en av president Emmanuel Macrons viktigaste frågor, föranledde omfattande protester i Frankrike våren 2023 innan den drevs igenom.
Bayrou föreslog ett möte med representanter för bland annat fackförbund och arbetsgivare som under en strikt tremånadersperiod skulle komma fram till en kompromisslösning i pensionsfrågan.
Men premiärministern största uppgift är att få igenom en budget för 2025. Efter den förra regeringens kollaps har nödlagar antagits för att bland annat kunna få in skatter och undvika en nedstängning av statliga institutioner.
Frankrike dras dessutom med stora statsskulder och kraftigt budgetunderskott.
– Omfattande nedskärningar kommer att föreslås, sade Bayrou utan specificera några sådana.
Han satte dock som mål att Frankrikes budgetunderskott ska nå EU:s krav på maximalt tre procent av bnp år 2029, förra året beräknas underskottet ha legat på sex procent av bnp.
– Uppgiften som vi har fått är att få tillbaka landet till stabilitet, konstaterade Bayrou.
Frankrikes förra regering, ledd av Michel Barnier, innehade makten i tre månader innan den avsattes i en misstroendeomröstning.