Frågetecken kvarstår kring bombdåden i södra Kina
Skadad byggnad efter explosionerna i staden Liuzhou. Polisen hävdar nu att den man tidigare pekat ut som misstänkt är död, men det finns oklarheter. (STR/AFP/Getty Images)


Efter sprängdåden i sydöstra Kina den 30 september har myndigheterna nu gått ut med att den ensamme gärningsmannen dog under attacken. Det finns frågetecken kring den versionen, men Kinas censurapparat har lagt locket på.

Bara några timmar efter de enligt uppgift 18 explosionerna skakade staden Liuzhou meddelade polisen att man sökte en 33-årig stenbrottsarbetare vid namn Wei Yinyong. Samtidigt sade man att dåden inte betecknades som terrorism. Tio personer dödades och 51 skadades, enligt officiella siffror.

Två dagar senare hävdade polisen att man hade DNA-spår som bevisade att Wei hade ”dött på explosionsplatsen”. Enligt polisen låg Wei i fejd med folk som bodde i hans närhet och med sin arbetsenhet, och han hade uttryckt ilska mot lokalregeringen i poster på kinesiska sociala medier.

Enligt den här versionen hade Wei endera skickat bomberna på posten eller personligen tidsinställt dem för att explodera utanför olika offentliga platser i Liucheng-häradet och andra delar av Liuzhou.

Den kinesiska internetcensuren lade därefter locket på nästan totalt. Alla poster och bilder om händelserna togs bort från internet. Lokala medier förbjöds att skicka reportrar, och i stället följa den statliga nyhetsbyrån Xinhua, enligt ett officiellt uttalande som läckte ut på nätet.

Det har dock framkommit uppgifter som komplicerar bilden. Enligt Southern Metropolis Daily kontaktades ett paketbud vid namn Kuang av Wei Yinyong för att leverera två paket som visade sig vara bomber. Han fick instruktioner att kontakta en viss Wei Dongxi när han kom fram.

Efter att Kuang pratat med Wei Dongxi, som hade en annan dialekt än Wei Yinyong, i telefon, exploderade ett av paketen. Kuang fick fingrar bortsprängda, men överlevde. Southern Metropolis Dailys artikel togs bort strax efter att den publicerats.

Rapportering av Larry Ong