FN:s 193 medlemsländer har, med Sverige i en nyckelroll, klubbat nya globala riktlinjer för digitala frågor och AI.
– Det är banbrytande för vilket ansvarsutkrävande vi kan se framöver, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).
Under det pågående så kallade framtidstoppmötet vid FN-högkvarteret i New York antogs på söndagen det globala digitala ramverket GDC, organisationens första breda överenskommelse om digitalisering och AI. Förhandlingarna har letts av Sverige och Zambia.
– Det här är ett massivt genomslag för svensk förhandlingsskicklighet och leverans i sak för digitalisering, säger Ebba Busch, som på söndagen talade inför FN:s generalförsamling.
Ramverket innebär bland annat tillsättandet av en vetenskaplig panel som ska leda arbetet med att utforma globala spelregler för AI. En ny fond inrättas för att finansiera investeringar i digital infrastruktur i utvecklingsländer där tillgången till internet är begränsad, inte minst för flickor och kvinnor. Vidare fastslås att mänskliga rättigheter ska gälla även online.
– Det innebär att det går att hålla länder ansvariga för att inte ha tillräckligt tuff lagstiftning för att upprätthålla mänskliga rättigheter även i de digitala rummen. Barns rätt till skydd online är också en viktig del.
Att även de stora techjättarna bakom populära appar och sociala medier har varit delaktiga ökar, enligt Busch, möjligheten att driva på direkt gentemot bolagen.
– Nu har vi kommit överens om vilka spelregler som ska gälla online, nu är det upp till medlemsländerna att ta fram lagstiftningen.