President Donald Trump drastiska nedskärningar i USA:s statsapparat fortsätter. Utbildningsdepartementet och en konsumentskyddsmyndighet står av allt att döma på tur.
En detaljerad plan för att stänga ner utbildningsdepartementet, med drygt 4 000 anställda, är på väg att sjösättas, rapporterar amerikanska medier.
Tvåstegsplanen går ut på att i första hand beordra departementet att ta fram en plan för att avveckla verksamheten, skriver Politico med hänvisning till källor. Därefter ska man gå igenom vilka lagar som krävs för att delegera arbetet till andra myndigheter och lägga ner. Många anställda uppges redan ha arbetsbefriats.
Beslutet väntas fattas med presidentdekret inom en månad.
Sluta jobba
Konsumentskyddsmyndigheten CFPB i sin tur har tagits över av Trumps nyblivne finansminister Scott Bessent sedan dess chef sparkades under helgen. I ett internt mejl, som NPR tagit del av, beordrar Bessent de anställda att upphöra med merparten av arbetet: Inga regleringar ska utfärdas, inga uppgörelser slutas (CFPB har stämt en rad stora banker och detaljhandelsbolag) och ingen kommunikation med allmänheten får ske.
"Jag ser fram emot att jobba med CFPB för att genomföra president Trumps agenda för att minska amerikanska folkets kostnader och snabba på den ekonomiska tillväxten", säger Bessent i ett uttalande.
Tongivande löfte
Även på National Park Service, den myndighet som ansvarar för USA:s många nationalparker, är oron stor, enligt medier. Detta i ljuset av Trumpstyrets anställningsstopp som kommer inför vår- och sommarsäsongen, då många extrajobbare brukar rekryteras. Det erbjudande som i förra veckan gick ut till närmare 2 miljoner statsanställda om att få behålla lönen till i september mot en uppsägning har ytterligare spätt på nervositeten.
Att effektivisera statsapparaten och minska utgifterna var ett av Donald Trumps mest framträdande vallöften. Tillsättningen av superentreprenören Elon Musk som ledare för Vita hus-initiativet Doge, som ska arbeta med myndighetseffektivisering, är en viktig del av det. I helgen stängde Musk ner USA:s biståndsmyndighet USAID, med över 10 000 anställda.