Fall av zikavirus konstaterat i Danmark
Zika-myggan. (TT)


Zikaviruset, som befaras ge fosterskador, har sedan 2015 spridit sig till den amerikanska kontinenten och Västindien, i områden där viruset inte tidigare funnits. Nu har det även upptäckts i flera europeiska länder, men det föreligger ingen fara för smittspridning i Norden.

En person i Danmark har nyligen vårdats för smittan på Århus Universitetssjukhus, enligt dr.dk. Han hade rest i södra och mellersta USA, och är den första danska turisten som smittats av viruset, enligt överläkaren Lars Østergaard på Infektionskliniken i Århus.

Mannen hade fått influensaliknande symtom med feber, huvudvärk och muskelvärk. Professor Lars Østergaard säger dock att patienten mår bra, och har skickats hem igen.

FAKTA: zikavirus
Zika är ett flavivirus besläktat med dengue-, west nile-feber och japansk encefalit som sprids av myggor. Myggarten som sprider zikavirus finns inte i Sverige.

För de allra flesta som drabbas är en infektion med zikavirus mycket mild. Fyra av fem får inga symptom alls.

Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör konsultera läkare, resemedicinsk mottagning eller mödravårdcentral inför resor till länder där det finns zikavirus, och andra tropiska sjukdomar.

Inför resa till tropikerna bör man ta reda på om man behöver ta ytterligare vaccinationer och hur man skyddar sig mot infektioner.

Svenska resenärer till länder där zikavirus sprids bör skydda sig från myggbett med hjälp av täckande kläder och myggmedel. Nattetid kan myggnät användas.

Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot zikavirusinfektion, men immunitet utvecklas efter genomgången infektion.

Resenärer som insjuknar med feber inom två veckor efter hemkomst (tre månader för den som varit i område med malaria) bör ta kontakt med sjukvården och uppge i vilka länder man vistats och om man är gravid.

Källa: www.folkhalsomyndigheten.se

Även Schweiz och Storbritannien har rapporterat flera fall hos hemvändande resenärer.

I Sverige smittades en kvinna från Stockholm redan i juli förra året. Symtomen behandlades, och kvinnan återhämtade sig väl, enligt Folkhälsomyndigheten.

Risken för vidare spridning i de nordiska länderna är dock obefintlig eftersom de myggor som för viruset vidare inte finns på våra breddgrader.

– Det finns enstaka rapporter om att viruset kan överföras sexuellt eller med blodprodukter, men det är av allt att döma mycket ovanligt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till TT.

Det är gravida kvinnor som är mest utsatta, eftersom viruset kan ge fosterskador, men när i graviditeten det är som mest farligt vet man inte ännu, säger Anders Wallensten.

Oro över virusets påverkan ökade när den brasilianska hälsomyndigheten kopplade Zikaviruset till en ökning av mikrocefali, en ovanlig missbildning hos foster, där hjärnan blir mindre än normalt, vilket kan ge upphov till utvecklingsstörningar.

Närmare 4 000 misstänka fall av mikrocefali har rapporterats i Brasilien sedan oktober 2015, jämfört med färre än 150 fall i landet under hela 2014, enligt nyhetsbyrån AFP.

Smittspridningen har skapat oro inför OS i Brasilien. Australiens olympiska kommitté (AOC) har varnat för zikaviruset inför OS och skriver att gravida kvinnor bör överväga om de ska åka till Brasilien.

Australiska aktiva och ledare måste använda myggmedel och bära långärmat om det finns risk att bli myggbiten under OS, och de måste stänga fönster och dörrar och ha luftkonditioneringen igång i OS-byn, rapporterar TT.