Ett terrordåd i Sverige skulle med största sannolikhet utföras av en ensam radikal. Den slutsatsen drar underrättelseexperter i en ny säkerhetsrapport.
Det är troligare att ett terrordåd i Sverige skulle utföras av en enskild individ som agerar på egen hand än utföras av flera inblandade attentatsmän styrda av en terrorgrupp. Den slutsatsen drar Mats Sandberg chef för Nationellt centrum för terrorbedömning, i en intervju i Ekot inför att man under onsdagen offentliggör sin bedömning av kommande års terrorhot.
– Den största risken vi ser det är just den enskilde aktören, som har låtit sig inspireras och kanske radikaliserats, näst intill på egen hand. Vi ser att den risken är större än att vi får ett stort koordinerat attentat med ett flertal agerande liknande i Paris till exempel. Det ser vi som en mindre risk relativt den ensamagerande, säger han till Ekot.
Hotnivån ligger kvar
Nationellt centrum för terrorhotbedömning är en permanent arbetsgrupp med utredare från Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, som har till uppgift att bedöma terrorhotet mot Sverige och svenska intressen på kort och lång sikt.
I sin nya rapport, som publiceras under onsdagen, bedömer centret att den nationella hotnivån kommer att förbli en trea på den femgradiga skalan, vilket betyder ett förhöjt hot. Trean motivseras främst av ett aktualiserat hot från personer som sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism.
– Det är den våldsfrämjande islamismen och dess kopplingar till Sverige som är grunden för den här trean, säger Mats Sandberg.
Centret bedömer att den största inspirationskällan för en radikal som agerar på egen hand är Islamiska staten. Det blir än mer troligt enligt centret då gruppen ändrat strategi och propaganda till att i större utsträckning uppmana sympatisörer att begå terrorhandlingar där de bor istället för att ansluta sig till gruppen i Syrien eller Irak.
Minskad dragningskraft?
Men gruppens dragningskraft kan vara på väg att minska.
– Lockelsen till Daesh (IS) minskar. Men det innebär inte att den totala lockelsen att gå till den här typen av grupper minskar, utan man går då gärna istället till al-Qaida-strukturer som funnits under en lång tid. Men al-Qaida hamnade tidigare lite i bakvattnet till Daesh, säger Mats Sandberg.
Hotet från det som kallas politiskt motiverad terrorism, från extrema höger- eller vänstergrupper, bedöms som lägre och får en tvåa på den femgradiga skalan.
(TT)