Misstänkt "spionutrustning" ombord på lastfartyget Eagle S är ingen katastrof – i stället kan det komma att hjälpa den finländska polisen.
– Den skulle kunna vara en länk till att lista ut vem som givit fartyget order om sabotage – om det nu gjorts, säger professor Hans Liwång.
Enligt anonyma uppgifter till den brittiska sjöfartstidningen Lloyd's List ska det av Finland beslagtagna fartyget Eagle S ha haft avlyssningsutrustning ombord, i syfte att kartlägga Natos trafik i Östersjön.
Uppgifterna från Eagle S, som misstänkts ingå i den ryska skuggflottan, ska ha lämnats till Ryssland.
– Det är ju väldigt svårt att bedöma trovärdigheten i uppgifterna, men det är inte helt omöjligt att de stämmer. Det är relativt känt att det finns fartyg som ser civila ut, men som har signalspanings- eller störsändningsutrustning ombord, säger Hans Liwång som är professor i försvarssystem vid Försvarshögskolan.
Hjälper utredarna
Om det skulle visa sig att uppgifterna stämmer har de relativt liten betydelse i sammanhanget, fortsätter han.
– Det fartyget är misstänkt för är mer allvarligt, säger han och syftar på kabelsabotage och en bränslelast som innebär att ett brott mot sanktionerna mot Ryssland.
Avlyssningsutrustning ombord är inte olagligt, i princip aldrig heller att avlyssna. Och finns utrustning kan den komma till hjälp i brottsutredningen, enligt Liwång.
– Den skulle kunna vara en länk till att lista ut vem som givit fartyget order om sabotage – om det nu gjorts.
Avskräckande?
Det faktum att finländsk polis kunnat borda Eagle S och föra det till hamn kan ha minskat risken för ytterligare kabelsabotage – men det återstår att se, enligt Liwång.
– Jag tror nog att signalen gått fram. Sedan är frågan om det är tillräckligt för att avskräcka, eller om det finns starka incitament för att genomföra den här typen av sabotage. Det är svårt att bedöma, säger Liwång.