Donald i Bryssel listar Donald i Washington som ett ”externt hot” mot EU. EU:s permanente rådsordförande oroas av USA:s nya ledning.
– Förändringen i Washington sätter EU i en svår situation, där den nya administrationen verkar ifrågasätta de senaste 70 årens amerikanska utrikespolitik, säger Donald Tusk efter ett möte med de tre baltiska premiärministrarna i Tallinn på tisdagen.
Exakt samma ord uttrycks även i ett brev till EU:s stats- och regeringschefer inför veckans EU-toppmöte på Malta. Både brevledes och i Tallinn nämner Tusk USA:s nya ledning i samma mening som Kina, Ryssland och radikal islam när han listar de externa och interna hot EU som just nu står inför.
– Ett allt mer beslutsamt Kina, Rysslands aggressiva politik gentemot Ukraina och dess grannar, krig, terror och anarki i Mellanöstern och Afrika, där radikal islam spelar en stor roll, samt oroande uttalanden från den nya amerikanska administrationen bidrar till att göra vår framtid högst oförutsägbar, anser Tusk.
Orden är ämnade för den diskussion om EU:s framtid efter Storbritanniens aviserade utträde som stats- och regeringscheferna ska ägna sin fredagskväll åt. Framför allt manar Tusk till enighet.
– Endast tillsammans kan vi vara fullt självständiga, säger Donald Tusk.
(TT:s korrespondent i Bryssel)
Tusk och toppmötet |
Donald Tusk (född 1957) var Polens premiärminister 2007-14 och samtidigt ledare för liberal-konservativa partiet Medborgarplattformen (PO). Sommaren 2014 utsågs han av övriga stats- och regeringschefer i EU till ny permanent rådsordförande från den 1 december samma år. Om Tusk får fortsätta när mandatet löper ut i sommar är högst osäkert, sedan hans politiska rivaler i Lag och rättvisa (PIS) övertagit makten i Polen och flera gånger uttalat sin tvekan till att stöda honom ytterligare. På fredag samlas EU:s stats- och regeringschefer till toppmöte i Maltas huvudstad Valletta. Först ska flyktingkrisen och det internationella läget diskuteras, varpå alla utom Storbritannien samlas till ett kvällsmöte om unionens framtid. |