Ett steg närmare en spindelmannendräkt
Ett barn drömmer om att klättra på väggar som Spindelmannen. Och med hjälp av ett nytt material kan denne superhjältes dräkt vara ett steg närmare verkligheten. (Foto: AFP/Getty Images)


Spindelmannens väggklättringskostym finns fortfarande bara i drömmarna, men ett nytt geckoinspirerat högfriktionsmaterial som utvecklats av ett forskarteam på University of California, Berkely, gör att forskarna har kommit ett steg närmare.

Materialet, som kallas ”mikrofiberstruktur” är uppbyggt av miljontals mikroskopiska hårstrån som täcker en geckoödlas fotsula.

När ingenjörerna på konstgjord väg skapade hårstråna, som är hundra gånger tunnare än människohår, upptäckte de att de plastiska mikrofibrerna hade en av två egenskaper som geckoödlans fötter har – hög friktion, eller förmågan att undvika att halka på en yta.

För att demonstrera detta, fäste teamet ett mynt på en glasskiva som lutade med en vinkel av 80 grader.

Geckohåren har också vidhäftningsförmågan, vilket ödlorna använder för att klättra upp för väggar och för att springa på innertak. Tyvärr har inte de konstgjorda mikrofibrerna denna förmåga, vilket innebär att Spindelmannendräkten fortfarande är avlägsen.

Forskarna säger dock att egenskaperna hög friktion och låg vidhäftningsförmåga hos mikrofibrerna ändå kan användas på ett bra sätt, till exempel på skosulor, bildäck och till idrottsutrustning.

Strukturen har fördelar jämfört med gummi eftersom den inte blir ”klibbig” och är hårdare. Dessutom kan friktionsgraden enkelt justeras genom att ändra fibrernas tjocklek. För att göra samma förändringar på gummi måste man ändra dess kemiska uppbyggnad.

Det var först för sex år sedan som forskarna förstod varför en geckoödlas fötter är så ”klibbiga”.

De tror att det är ett resultat av svaga intermolekylära krafter som verkar mellan varje enskilt hårstrå och ytan, vilket kollektivt skapar en stor kraft. Det är fortfarande ett mysterium hur de kan fästa och släppa fötterna så snabbt från en yta.

Forskarna har under lång tid försökt göra exakta kopior av geckohårstråna eftersom materialet skulle ha stark, torr vidhäftning och kunna fästa vid vilken yta som helst, även under vatten och i rymden.

Geckoödlor är inte de enda djuren som är spännande för forskarna. Runt om i världen får ett växande forskningsområde som kallas biomimetik inspiration från fiskar, fjärilar, plankton, maneter och spindlar till bland annat robotprojekt och utveckling av sensorer.

Den första internationella biomimetikkonferensen hölls vid Georgia Tech i USA i maj i år.

För att läsa mer om hur naturen inspirerar vetenskapen, besök www.cbid.gatech.edu

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/news/6-9-26/46373.html