Nyligen satte en 1700-talsstol, tillverkad för Marie-Antoinettes våningar på Versailles, nytt världsrekord i slutpris på en auktion. Vi tittar närmare på vad det är som gör att den olycksaliga franska drottningen fortsätter att fascinera oss, så långt efter sin död.
Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att vi i december förra året skrev om den förestående auktionen av Hubert Guerrand-Hermès konst- och antikvitetssamlingar, och om den kungliga stol i valnöt, som beställdes av den franska drottningen Marie-Antoinette till hennes budoar. Enligt Sotheby’s i Paris, som ombesörjde försäljningen, orsakade stolen med den unika proveniensen en stormvind av bud. Slutpriset på 2,6 miljoner euro var tre gånger så högt som värderingen och satte alltså nytt världsrekord för en stol producerad på 1700-talet.
Vad är det då som gör att Marie Antoinette fortfarande är så omtalad, omskriven och beundrad flera århundraden efter att hon levde? Legendariska drottningar är ju inte direkt någon bristvara, vilket man ser om man gör en retrospektiv resa i första klass.