Cyberpakten mellan Kina och USA kan vara dåliga nyheter för resten av världen
USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping skakar hand i Vita Huset. USA:s avtal med Kina om cybersäkerhet kan innebära fler kinesiska attacker mot andra länder, enligt en cybersäkerhetsexpert Epoch Times har talat med. (JIM WATSON/AFP/Getty Images)


Kina och USA slöt ett avtal om cybersäkerhet under Xi Jinpings statsbesök i USA nyligen. Men det är oklart hur effektivt avtalet blir, och om det i stället leder till att Kina ger sig på andra länder.

Avtalet mellan Kina och USA går ut på att man skiljer på rent säkerhetsrelaterat spionage och sådant som görs för ekonomisk vinning.

USA:s president Barack Obama sade på presskonferensen den 25 september att man kommit överens om att varken USA eller Kina skulle ”genomföra eller medvetet stödja cyberstölder av immateriell egendom, inklusive affärshemligheter eller annan konfidentiell affärsinformation för att vinna kommersiella fördelar”.

Han antydde också att USA kan komma att ta till sanktioner mot Kina om man bedömer att avtalet länderna emellan inte följs.

Olika reaktioner bland experter

Experter har reagerat lite olika på beskedet. Daren Hayes, cybersäkerhetschef och docent på Pace University, var skeptisk till Kinas avsikter.

– Min åsikt är att jag tror det när jag ser det, sade han, och tillade att avtalet ”brister i trovärdighet”.

Dmitri Alperovitch på cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike påpekade dock att kontexten är viktig. Kina stod inför hot om direkta sanktioner, som Barack Obama antydde inför Xis besök.

Frågan är dock i vilken mån Kina bara kan sluta stjäla affärshemligheter av USA. Landet har, som Epoch Times tidigare berättat om, ett massivt system för att illegalt inhämta och processa information från andra länder, och sedan omvandla det till egna produkter.

– Det är tiotusentals människor involverade i det här från den Kinesiska statens sida, och att säga att det här kommer att upphöra i dag eller i morgon är absurt, sade Hayes.

Värre för resten av världen?

Alperovitch menar dock att kommunistpartiet knappast monterar ner sitt system av militära hackare. Man kan ge dem andra, konventionella spionageuppgifter gentemot USA eller helt enkelt rikta dem mot andra länder.

Med andra ord kanske USA kommer att bli mindre drabbat av kommersiella cyberstölder från Kina framöver, medan resten av världen i stället drabbas hårdare.

– De [kommunistpartiet] kommer inte att skära ner på allt spionage, sade Alperovitch.

Rapportering av Joshua Philipp