Färre svenskar drabbas av inbrott. Portkod, säkerhetsdörrar och grannsamverkan kan ligga bakom. Samtidigt är vissa platser i landet mer utsatta än andra.
Under det första halvåret av 2024 anmäldes 2,5 procent färre inbrott i Sverige, jämfört med samma period förra året. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå), som försäkringsbolaget Dina Försäkringar har sammanställt.
Totalt anmäldes 4 758 bostadsinbrott i landet under det första halvåret, vilket är 123 färre än under samma period förra året.
Brottsnätverk kan påverka
I Stockholm har inbrotten minskat markant. Men varför inbrotten har minskat nu är svårt att svara på, enligt Anders Bryngelsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.
– Grannsamverkan blir allt mer utbredd och den har man sett gör skillnad och får ner inbrotten generellt. Sen är det svårare att ta sig in i lägenheter i dag med anledning av att vi använder portkoder mycket mer, säkerhetsdörrar blir också allt vanligare.
Internationella brottsnätverk står bakom majoriteten av inbrotten, enligt Bryngelsson.
– Om några gärningsmän grips i de här nätverken, brukar det kunna synas ganska snabbt på statistiken, säger han.
Ökat i vissa regioner
Trots att inbrotten minskar sett till hela landet, finns det stora regionala skillnader.
På Gotland anmäldes sex inbrott på ön under det första halvåret 2023, vilket kan jämföras med årets siffra på 19 anmälda inbrott. En liknande ökning ses även i Kronoberg.
Det finns därmed inga anledningar till att slappna av, enligt Mia Winberg, som är försäkringsexpert på Dina Försäkringar.
– Det är fortfarande lika viktigt att man har godkända lås på dörrar och fönster. När man reser bort kanske man har en lampa tänd, låter bilen stå kvar på uppfarten, barnens leksaker kan ligga kvar i trädgården och man ber en granne ta in posten, säger Winberg.