Blå brännmaneter har dykt upp på västkusten igen. Bara under juni månad har det rapporterats många fler än tidigare somrar.
– Man får hålla uppsikt: Trådarna kan vara ett par meter, säger Doris Björling, manetforskare vid Göteborgs universitet.
Utöver den röda brännmaneten och den ofarliga öronmaneten finns den blå brännmaneten längs med västkusten i år. Den är inte ovanlig men antalet varierar från år till år.
Den blåa brännmaneten trivs i saltvatten och finns på västkusten. Från Halmstadstrakten och hela vägen upp till Norge.
Bränns på "klockan"
Både röd- och blå brännmanet kan brännas. De röda blir ofta större och kan vara lättare att bränna sig på av den anledningen. Den röda bränns bara på trådarna, medan den blå kan brännas även på "klockan".
– Det är lite olika bud om vilken som bränner värst. Det beror nog på hur mycket av trådar personen har fått på sig och hur känslig man är, säger Doris Björling.
Om du bränner dig
Det är oftast trådarna som orsakar den brännande känslan. När man blir bränd ska man inte använda sötvatten eller tvål på området som är utsatt.
– Sötvatten och kemikalier kan trigga tentaklerna i trådarna så det är bäst att gå ner i saltvattnet igen, säger Doris Björling.
Det kan också vara effektivt att skrapa med ett betalkort eller liknande för att få bort trådarna från huden.
– Det finns många husmorstips om att kiss och ättika ska hjälpa. Men det finns inget belägg för att det skulle fungera mot maneterna i svenska vatten.
Vanligare framöver
De studier som har gjorts visar att den blåa brännmaneten har goda möjligheter att bli ännu fler vid höjd vattentemperatur i haven, enligt Björling.
– Men det går inte att säga säkert. Konkurrens, strömmar och mattillgång i manetens olika livsstadier spelar in.