Endast tre av landets 21 regioner klarar att ta emot ett stort antal skadade i händelse av ett krig eller en terrorattack, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson i en debattartikel i Dagens Nyheter.
"Vi befinner oss i en tid där Sverige behöver planera för det värsta. Men beredskapen brister. Vi kan inte ha en vardag som gör att sjukvård och omsorg inte kan hantera ett krig från dag ett", skriver Eriksson med hänvisning till en enkät som Socialstyrelsen låtit genomföra.
Generaldirektören skriver vidare att få kommuner har en aktuell kontinuitetsplan som innehåller såväl reservrutin, återgångsrutin och nödvändiga kontaktuppgifter, och att en låg andel kommuner har en på ledningsnivå beslutad evakueringsplan för boenden som bedrivs i egen regi.
"Det handlar om så självklara saker som att vi vet vart äldre och sjuka ska ta vägen när krisen står vid dörren. Hur placerade ungdomar ska få mat och skydd, eller hur personalen ska klara av en långvarig kris".
Socialstyrelsen uppmanar kommuner och regioner att stärka sin beredskap och att be om stöd vid behov.
"Erfarenheter från andra krigsdrabbade länder visar att en smidig och välfungerande sjukvård är nyckeln för att klara av ett krig", skriver Eriksson.