Många som vårdas enligt LSS (lagen om stöd och service till funktionshindrade) använder tio eller fler olika läkemedel, vilket ökar risken för läkemedelskrockar och biverkningar.
En del mycket starka läkemedel förskrivs också för andra sjukdomar och tillstånd än de är avsedda för och under betydligt längre tid än rekommenderat, enligt en ny kartläggning som Socialstyrelsen gjort.
"Vården behöver följa upp det här mycket noggrannare. Framför allt finns stor risk för allvarliga läkemedelsinteraktioner – eller krockar – mellan olika läkemedel, som kan leda till mycket allvarliga biverkningar", säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.
Trots att starka mediciner bör användas under bara några veckor är det vanligt att de används under betydligt längre tid – ofta sex månader eller mer.
Det är också betydligt vanligare att läkemedel mot psykos förskrivs till personer med LSS-insatser. I åldersgruppen 41–64 år med intellektuell funktionsnedsättning eller autism var det 24 procent som förskrevs antipsykosläkemedel, att jämföras med 1,2 procent i den övriga befolkningen.