”Vitlunga” sprider skräck på internet

Kina: Pandemin

En patient får syrgas medan den transporteras på en bår genom en trång akutmottagning på ett sjukhus i Peking, den 2 januari. Foto: Getty Images


I Kina sprids nu allt fler berättelser både officiellt och på sociala medier om att folk dör i ”vitlunga”, en allvarlig lunginflammation. Hur många det gäller, och hur detta är kopplat till covid-19 är oklart.


När Fan Dengs far började slumra till oftare under dagen var det ingen i familjen som oroade sig. Det var inte ovanligt för någon i 80-årsåldern. Den gamle mannens sinne var klart och hans aptit var det inget fel på.

Men när familjen mätte hans syresättning för säkerhets skull märkte de att den låg på farliga 88 procent, 4 procentenheter under nivån där man anses behöva medicinsk hjälp. När familjen väl fick in honom på sjukhus hade syrenivån i blodet sjunkit till 60 procent.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!