Stora delar av det norska fjället Veslemannen har kollapsat.
I dag inleder geologer arbetet med att skaffa sig en klar bild av rasets omfång.
– Det har blivit lugnare och det har avtagit något under natten, men det är fortfarande rörelser, säger Ingrid Skrede, vakthavande geolog på myndigheten NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat) till NTB tidigt på morgonen.
Mellan klockan 23 i går och 04.45 i morse registrerades 24 ras, enligt en rapport från Sivilforsvaret.
Varningsnivån för fjället har legat på den högsta, röd, sedan den 30 augusti. Rörelserna har sedan dess ökat på grund av nederbörd.
Största raset
Under torsdagen inträffade flera större och mindre ras, det kraftigaste vid 21-tiden. På grund av mörker har NVE inte kunnat skaffa sig en fullständig överblick över omfånget, men det antas vara det största raset sedan mätnigarna inleddes för fem år sedan.
Mellan 50 000 och 100 000 kubikmeter massa kan ha rasat, uppger geologen Lars Harald Blikra vid NVE, för NRK.
Geologerna inleder i dag sin kartläggning med att studera bilder från en webbkamera för att se hur mycket som har rasat. Sedan kommer de att försöka ta bilder och dokumentera skredet med en drönare, säger Ingrid Skrede. På grund av fortsatta rörelser är det oklart om experterna kan ta sig fram till rasplatsen.
Evakueringar
Människor som bor vid berget evakuerades första gången hösten 2015 och flera gånger sedan dess på grund av att geologer har befarat att det stora raset skulle inträffa. Alla de gångerna har aktiviteten i det instabila fjället dock lugnat sig.
Lokalpolitikern Lars Olav Hustad i Rauma tror att den senaste utvecklingen kan leda till att invånarna snart kan känna sig lättade. Han hoppas att rasen kan innebära att det inte längre är fara för hus och tågtrafik, och att det kan betyda slutet på evakueringarna.
– Det här är först och främst en stor dag för de som äntligen kan få ro, säger han.
(TT-NTB)