Butiksstölderna ökar och blir allt råare runt om i landet. Fler butiker i centrala Västerås vittnar också om att brottsligheten har skenat iväg. Det rapporterar VLT.
I februari drog två killar i Kista centrum i Stockholm vapen när de blev påkomna av personal efter att ha försökt stjäla fikabröd i en matbutik.
– Förstår vi på riktigt hur sjukt det här beteendet är. Eller har vi blivit alldeles för normaliserade i de här våldsyttringarna som har skett de senaste åren, sade biträdande lokalpolisområdeschefen i Järva i ett videoklipp på Facebook, som fick stort genomslag i sociala medier.
”Tar kläder och bara går”
Christoffer Göthlin, som äger Nya Thulins på Stora gatan i Västerås, säger till tidningen att tjuvar ”tar kläder och bara går, och det går inte att göra så mycket åt det”.
– Jag har aldrig under alla mina år här känt rädsla, men nu är det på något sätt på riktigt. Det har blivit läskigare.
Det typiska tillvägagångssättet är att unga personer går in i klädbutiker, tar dyra varor och sticker sedan därifrån. En butiksägare i Västerås upplever att stölderna också bli mer organiserade. Bland annat menar denne att larmborttagare och preparerade väskor har ökat.
Samtidigt får personalen utstå hot och i några fall har de blivit fysiskt angripna när de har konfronterat gärningsmännen. En butiksägare säger att denne en gång blev hotad med kniv.
”Öppet, omaskerat och arrogant”
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, säger till VLT att stöldbrotten har blivit allt råare och omfattande. Tidigare var tjuvarna mer försiktiga och smög omkring för att undvika personalen, menar han.
– Nu sker stölderna relativt öppet, omaskerat och arrogant. Det är ett tydligt mode i hela landet, och den typen av stöldbrott har ökat, säger han till VLT.
Många butiksägare är frustrerade över de omfattande stölderna. Många butiker lägger tusentals kronor i månaden på säkerhetsåtgärder i form av varularm och övervakningskameror.
Per Geijer och flera butiksägare i Västerås anser att det behövs flera patrullerande poliser på gatorna och torg.
Två miljoner stölder årligen
Enligt Svensk Handel kostar stölderna och snatterierna sex miljarder kronor varje år. Samtidigt lägger butikerna närmare 11 miljarder kronor på förebyggande åtgärder.
Organisationens Trygghetsbarometer visade i december att i två av tre fall vad gäller stölder och snatterier så valde butiken inte att polisanmäla. Den huvudsakliga orsaken är att man upplever det som lönlöst. Branschorganisationen uppskattar att det sker två miljoner stölder årligen, men bara en bråkdels polisanmäls.
Svensk Handels vd Karin Johansson säger till SVT att man har ”väktare, ordningsvakter, larmsystem och övervakningskameror” och man ”kan inte jobba mer förebyggande än vad vi redan gör”.