Coronapandemin kan få Kinas ekonomiska tillväxt att helt avstanna, vilket skulle kunna få 11 miljoner människor i Östasien att hamna under Världsbankens gräns för fattigdom. Den varningen kommer Världsbanken med.
– Pandemin skapar en aldrig förr skådad global chock, som kan stoppa tillväxten och öka antalet fattiga i regionen, säger Aaditya Mattoo, ansvarig för Östasien vid Världsbanken
Även i det mest optimistiska scenariot kommer Kinas tillväxt att gå ner till 2,3 procent. I januari spådde Världsbanken att landets tillväxt under 2020 skulle hamna på 5,9 procent, även det en nedgång från de 6,1 procent landet landade på 2019.
Men även det scenariot skulle minska antalet fattiga i regionen med 24 miljoner. I mer mörka scenarier kan i stället ytterligare 11 miljoner hamna under fattigdomsgränsen.
"Pandemin påverkar regionens ekonomi på djupet, men hur djupt och hur varaktigt är ovanligt osäkert", skriver världsbanken i sin rapport, som påpekar att Kinas handelskrig med USA redan påverkat ekonomin. "Risken för varaktig ekonomisk oro är hög även bortom 2020", skriver man vidare.
Att samtliga 17 länder i regionen drabbas samtidigt slår extra hårt, och en kedjereaktion är att vänta, säger Mattoo.
– Det gör att det, rent ekonomiskt, blir extra smärtsamt.
Världsbanken uppmanar till ökad handling för att bekämpa spridningen av viruset, och Mattoo säger att det inte är för sent att till exempel göra som i Sydkorea och öka antalet tester drastiskt. Det skulle hjälpa ekonomin att snabbare återgå till ett mer normalt läge.
– Det är inte hjärnkirurgi. Med hjälp kan även fattigare länder klara av det, säger han.
(TT-AFP)