Världens äldsta vilda fågel har fått en unge
Albatrossen Wisdom har fått många ungar genom åren. Den senaste fick hon i 70-årsåldern. Arkivbild. Foto: US Fish and Wildlife Service/TT


När albatrossen Wisdom ringmärktes 1956 var det få som kunde ana att hon skulle slå forskarna med häpnad 65 år senare. Hon innehar redan titeln världens äldsta, kända vildfågel och nu, vid dryga 70-års ålder, har hon fått ännu en unge.

Med jämna mellanrum återvänder den sedan många år världskända Laysanalbatrossen Wisdom till sitt hem på Midwayöarna, nordväst om Hawaii. Den här gången var det för att lägga ägg. Efter några dagar av kläckande tittade så en liten unge ut och såg dagens ljus för första gången den 1 februari i år, skriver US Fish and wildlife Service: Pacific Islands på sin hemsida.

Kläcktes efter dagar

En albatross lägger inte ägg varje år, och endast ett åt gången. Detta ägg var långt i från Wisdoms första. Efter att uppskattningsvis ha fått mellan 30 och 36 ungar genom åren, möjligen fler, är det rimligt att tro att hon har en del rutin i moderskapet.

– Varje år som Wisdom återvänder lär vi oss mer om hur länge sjöfåglar kan leva och hur de föder upp sina ungar. Hennes återkomst inspirerar inte bara fågelälskare utan hjälper oss också att förstå hur vi kan skydda dessa graciösa sjöfåglar och den miljö de behöver för att överleva in i framtiden, säger Beth Flint, biolog vid US Fish and wildlife service, till myndighetens hemsida.

Flygfärdig i sommar

Den nykläckta ungen väntas testa sina vingar för första gången omkring juni, juli. Under tiden kommer den att tas hand om av både sin mamma och sin pappa, som delar lika på föräldraskapet och matar den med fet fisk och bläckfisk.

Men Wisdoms hängivna partner, och ungens pappa, Akeakamai, är troligtvis inte pappa till alla 30-talet ungar.

"Eftersom Wisdom är minst 70 år tror vi att hon har haft andra partners. Även om albatrosser håller ihop hela livet, så kan de finna en ny partner om det är nödvändigt, till exempel om de lever längre än sin första partner," säger Beth Flint.

(Johanna Engman/TT)

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: