Världen håller andan inför Trumps resa
Som USA:s president åker Donald Trump på sin första utlandsresa. Foto: Mark Wilson/Getty Images


Ett tal om det USA:s president kallar radikal islam inför ledare från mer än 50 muslimska länder. Försvarskontrakt värda hundratals miljarder kronor. Besök vid omtvistade religiösa helgedomar.

En diplomatisk balansgång med många presumtiva fällor väntar Donald Trump under hans premiärtur utomlands som president.
Första anhalt blir Saudiarabien.

– Anmärkningsvärt att han börjar i Riyad. Dels med tanke på att han sade en massa elakheter om Saudiarabien under valrörelsen och dels med tanke på att amerikanska presidenters första resa brukar gå till mer närstående länder, som Kanada eller Storbritannien, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert vid Lunds universitet.

Visiten i Saudiarabien syftar bland annat till att säkra stora försvarskontrakt och handelsavtal, vilket Persson tolkar som att resan planerats i enlighet med Trumps Amerika först-strategi.

– Ett av de största vapenkontrakten någonsin ska undertecknas. Det innebär jobb i vapenindustrin vilket är ett sätt för Trump att ge tillbaka till sina väljare.

"Hamnar i rävsax"

Även public service-kanalen NPR noterar att mycket står på spel för både gäst och värd - bland annat eftersom USA-allierade Saudiarabien kände sig åsidosatt av den tidigare presidenten Barack Obama som närmade sig rivalen Iran. Men en effekt av att försvarskontrakten står i fokus är att det blir svårare för Trump att kritisera värdlandet för bristande mänskliga rättigheter och demokrati.

– Det är tydligt att det här inte är en president som betonar de frågorna, säger Persson.

Det stora samtalsämnet är ändå det anförande om islam som Trump på söndag ska hålla vid en lunch för ledare från över 50 muslimska länder. Talet blir "inspirerande men rakt" om vikten av att bemöta radikala ideologier och extremism, säger den nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster enligt tidsskriften Time.

Persson tror ändå att USA:s president kommer att slå an en försonlig ton och inte använda sig av termen "radikal islamisk terror" som han nämnde i sitt installationstal.

Men hur talet tas emot och vad som kan göras åt grundproblemet, enligt Persson att "Saudiarabien har en nyckelroll i att understödja de radikala grupperna", är svårare att sia om.

– USA:s ledare hamnar i en rävsax. Han ska bekämpa radikal extremism men hans allierade är de som stödjer sådana grupper.

Guldvåg i Israel

Donald Trump välkomnas till Israel. (Foto: Thomas Coex/AFP/Getty Images

När Trump på måndag reser vidare till Israel forsätter han att gå på minerad mark, bildligt talat. Han ska till Västra muren, även känd som Klagomuren, som har en knepig juridisk ställning då den anses ligga på ockuperat område och inte i Israel. Den impulsive Trumps ordval om sitt besök där kommer att vägas på guldvåg. USA:s president planerar även att möta den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Betlehem på Västbanken.

Trump, som är hårt ansatt av tumultet kring Rysslandsutredningen på hemmaplan, har hustrun Melania med sig på resan. Ett möte med påve Franciskus i Vatikanen står på schemat. Presidenten ska också delta vid försvarsalliansen Natos toppmöte i Bryssel och ett G7-möte på Sicilien i Italien.

(TT)

Fakta

Donald Trumps resa

Donald Trumps resa

Schemat för USA:s presidentpar Donald och Melania Trumps första utlandsresa i ämbetet:

20 maj: Kaffe med Saudiarabiens kung Salman, högtidlig bankett och bilaterala möten med flera medlemmar av kungahuset och det saudiska styret. Undertecknade av avtal rörande ekonomi och säkerhet.

21 maj: Bilaterala möten och ett större gemensamt möte med ledare från länderna runt Persiska viken. Lunch med ledare från ett 50-tal muslimska länder vid vilken Trump ska hålla ett tal om islam. Invigning av ett nytt center som ska bekämpa radikalisering. Deltagande i ett Twitterforum med unga.

22 maj: Paret Trump reser vidare till Jerusalem. Möten med Israels president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu. Kransnedläggning vid Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen. På kvällen äter paren Trump och Netanyahu middag tillsammans.

23 maj: Trump möter palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem. Senare besöker han Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan) samt Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem.

24 maj: Presidenten möter påve Franciskus samt andra högt uppsatta i Vatikanen. Senare träffar han Italiens president Sergio Mattarella i Rom.

25 maj: Möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte. Besök vid EU:s högkvarter, arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. På eftermiddagen talar Donald Trump vid Nato-toppmötet, på kvällen är det middag med deltagarna.

26 maj: G7-möte på den italienska ön Sicilien. Möten med flera ledare, bland dem Italiens premiärminister Paolo Gentiloni. På kvällen konsert med La Scalas filharmoniska orkester.

27 maj: Trump talar till amerikanska försvarsanställda och deras familjer om resan innan han återvänder till Washington DC.

Källa: ABC News och Vita huset