loading

På Sundsvalls sjukhus har över 30 sjuksköterskor sagt upp sig under de senaste veckorna, bland annat 14 operationssjukskköterskor, åtta på intensivvårdsavdelningen och 6 på barnavdelningen, något som kan leda till att operationer och annan vård ställs in. Foto: Jannice Nygren Thelander
På Sundsvalls sjukhus har över 30 sjuksköterskor sagt upp sig under de senaste veckorna, bland annat 14 operationssjukskköterskor, åtta på intensivvårdsavdelningen och 6 på barnavdelningen, något som kan leda till att operationer och annan vård ställs in. Foto: Jannice Nygren Thelander
Inrikes

Vårdkrisen: Situationen i norr är extremt ansträngd

Malin Nordstrand

Sveriges sjukvård krisar. Allra värst är situationen i norr, och i Västernorrland har uppsägningarna rasat in under senare tid. Men problemen är inte nya och för en lösning krävs rejäla krafttag, menar både Vård- och Läkarförbundet såväl som ansvariga inom regionen. 

Enligt Vårdförbundets senaste rapport är situationen för anställda inom hälso- och sjukvården i Sverige akut på många håll. Vårdpersonal vittnar om ohållbara scheman, ständig stress, långa arbetspass, bemanningsproblem och brist på personal med rätt kompetens. Många får inte ihop sina privatliv, är oroliga för sin hälsa och tvingas gå ner på deltid eller väljer att säga upp sig.

SKR har som arbetsgivarorganisation ett ansvar för att de inte kontinuerligt sköter sin personalpolitik. Det är arbetsgivarens uppgift att sköta rekrytering och utbildning.

– Lars Rocksén, narkosläkare på Örnsköldsviks sjukhus och vice ordförande i Läkarförbundet

En ny undersökning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) visar dessutom att bristen på vårdplatser är stor i nästan alla regioner och att patientsäkerheten inte kan säkerställas. De flesta regioner ser inte heller att situationen kommer att förbättras under de kommande åren.

Lars Rocksén, förste narkosläkare på Örnsköldsviks sjukhus och vice ordförande i Läkarförbundet, pekar på flera faktorer för att få ordning på vårdkrisen.

– För att lösa vårdens situation behövs en fungerande primärvård, fasta läkare med rimlig belastning och vårdplatser på sjukhus med i snitt 85 procents beläggning. För att uppnå det behöver vi en klok och långsiktig personalpolitik, säger han till Epoch Times.

Lars Rocksén är förste vice ordförande i Läkarförbundet och narkosläkare på Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Anders Wiklund, TT Nyhetsbyrån

Han menar vidare att Sveriges kommuner och regioner, SKR, har en roll i detta och att de som organisation inte tagit sitt ansvar.

– SKR har som arbetsgivarorganisation ett ansvar för att de inte kontinuerligt sköter sin personalpolitik. Det är arbetsgivarens uppgift att sköta rekrytering och utbildning, säger han.

Västernorrland är en av de regioner som har drabbats värst av vårdkrisen. 

– Situationen är extremt ansträngd. Den har eskalerat under en längre tid med hög belastning, mycket överbeläggningar och dålig bemanning, säger Kenneth Byström, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

Han menar att även om situationen blev särskilt akut under pandemin, så var den tuff många år tidigare. Och uppsägningarna på vårdavdelningar har ökat över tid.

– Man mäktar inte med helt enkelt. Det har till och med drabbat enhetschefer. De ser att deras uppdrag påverkar deras hälsa och familjeliv och de tycker inte att det är värt det, säger han och pekar på att om enhetscheferna inte mår bra drabbas också all annan personal.

– Vi har påtalat under lång tid vikten av att enhetschefer får möjlighet att bedriva sitt uppdrag. I dag släcker du bränder. Du hinner inte vara med och driva de mål som politiken har satt upp för verksamheterna, du hinner inte prata med dina underordnade och höra vad de skulle behöva för att driva verksamheten … De har fullt sjå med att i princip bemanna passen därefter.

Kenneth Byström, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland, anser att det behövs mer statliga medel för att kunna bedriva den kvalificerade vård vi har i dag. Foto: Ulf Huett

På Sundsvalls sjukhus har under bara de senaste veckorna över 30 sjuksköterskor sagt upp sig. Droppen var regionens initiativ att lösa personalkrisen. Dels ökades ersättningen till hyrpersonal och sedan satsades 30 miljoner kronor i en riktad lönesatsning på 3 000 kronor till sjuksköterskor med dygnet-runt-bemanning. 

– Det är jättebra att man uppmärksammar sjuksköterskornas löner. Men man gjorde det bara för en tredjedel av regionens sjuksköterskor vilket gör att du får ett missnöje hos de andra, säger Kenneth Byström och tillägger att efter en lång tid med hög belastning för alla känner sig många förbisedda.

– När våra yrken inte är lönesatta utifrån en kvalifikation och vi inte har någon bra löneutveckling inom våra yrken, då blir det att man säger upp sig, går till kommuner, till hyrföretag eller i värsta fall slutar helt och hållet med vårdyrket.

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Västernorrland ser mycket allvarligt på situationen och förstår besvikelsen hos de som blivit utan löneökning. Hon medger också att det var ett misstag från politikens sida att peka ut vissa grupper. 

Därför vill nu regionstyrelsen satsa ytterligare 50 miljoner kronor på löneökningar som bland annat ska omfatta alla sköterskegrupper, undersköterskor och skötare. Denna gång ska det däremot hanteras av arbetsmarknadens parter. 

– Politiken ska inte lägga sig i grupperna, utan det ska verksamheterna och facken komma överens om – vem som ska ha vad och hur mycket. Och framför allt handlar det inte bara om en punktinsats utan att få till det här som en del av en långsiktig personalsatsning med en betydande löneutveckling på sikt, säger hon och hoppas att detta ska få all personal att känna att de är uppskattade och sedda. 

Elina Backlund Arab (S) Vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Västernorrland, säger att regionen arbetar framåt med att förbättra tillgängligheten i primärvården. Foto: Pressbild 

Kenneth Byström oroar sig för att bristen på sjuksköterskor nu kommer att drabba patientsäkerheten i regionen. Samtidigt menar han att den akuta situationen hade kunnat undvikas.

– Om regionen hade lyssnat på oss för ett halvår sedan när vi varnade, och det har vi gjort i all samverkan med tjänstemän och politiken, att nu börjar folk ringa oss och frågar hur lång uppsägningstid de har, de mäktar inte med längre. Men det gjorde man inte.

– I stället har regionen förlitat sig på sina medarbetares lojalitet mot kollegor och patienter, och visst, vi sträcker oss och spänner oss så långt det går, men till slut så spricker gummibandet. 

Regionen måste förbättra hälso- och sjukvården på flera sätt, menar Elina Backlund Arab. Förutom en positiv löneutveckling pekar hon bland annat på att man behöver anställa fler undersköterskor för att avlasta sjuksköterskorna, få till bättre fungerande scheman, tillvarata befintlig kompetens, minska beroendet av hyrpersonal och införa rekryteringsbonusar.

– Vi behöver också satsa på enhetscheferna så att de får det stöd de behöver så att de kan vara bra chefer, leda och styra och vara en trygghet för personalen, säger hon.

Även om Kenneth Byström är positiv till förslagen, undrar han om man vaknat för sent och om förändringarna verkligen kommer att ske.

– Vi har ett valår, man lovar vitt och brett från de olika partierna, men sedan gäller det att verkligen leverera. Och i det här läget är det inte en leveranstid på ett halvår utan det här måste egentligen ha skett i går, säger han.

Kontakta journalisten: [email protected]

 

Tillsyn av Ivo och rapport från vårdförbundet

– Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, påbörjade i januari en nationell tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård som visade att:

– Minst 18 av de 21 regionerna har en brist på disponibla vårdplatser*, vilket innebär stora patientsäkerhetsrisker. Problem med överbeläggningar och utlokaliseringar förekommer inom samtliga regioner.

– Den största bristen på disponibla vårdplatser finns inom den somatiska specialistsjukvården. Vissa regioner har också problem inom den psykiatriska specialistsjukvården.

– Samtliga regioner uppger att de saknar vårdpersonal. För merparten av regionerna kommer situationen inte att förbättras under kommande år. Det råder en stor brist på sjuksköterskor, både inom den somatiska och psykiatriska specialistsjukvården. Det finns även brist av andra yrkesgrupper som biomedicinska analytiker, specialistläkare och psykologer. 

– Alla regioner lyfter omställningen till god och nära vård och en ökad digitalisering inom vården som en förutsättning för att klara uppdraget.

– Nästa steg är att genomföra tillsyn i samtliga regioner, vilket kan innebära både anmälda och oanmälda inspektioner på sjukhus runt om i landet. Ivo kommer även att begära in ytterligare underlag från regionerna. 

– I Vårdförbundets rapport om arbetssituationen inom hälso- och sjukvården vittnar över 8 500 av deras medlemmar om en ohållbar situation. 

– Rapporten visar bland annat att sex av tio tycker att stressen påverkar hela deras liv och drygt hälften säger att stressen inom vården gör att de funderar på att byta jobb. 46 procent uppger att de under vanliga arbetspass har svårt att hinna med att ta kortare pauser eller ens ta lunchrast och över 80 procent säger att de behöver längre återhämtning mellan arbetspassen

*Med disponibel vårdplats avses en vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Källa: Ivo samt Vårdförbundet

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

På Sundsvalls sjukhus har över 30 sjuksköterskor sagt upp sig under de senaste veckorna, bland annat 14 operationssjukskköterskor, åtta på intensivvårdsavdelningen och 6 på barnavdelningen, något som kan leda till att operationer och annan vård ställs in. Foto: Jannice Nygren Thelander
På Sundsvalls sjukhus har över 30 sjuksköterskor sagt upp sig under de senaste veckorna, bland annat 14 operationssjukskköterskor, åtta på intensivvårdsavdelningen och 6 på barnavdelningen, något som kan leda till att operationer och annan vård ställs in. Foto: Jannice Nygren Thelander
Inrikes

Vårdkrisen: Situationen i norr är extremt ansträngd

Malin Nordstrand

Sveriges sjukvård krisar. Allra värst är situationen i norr, och i Västernorrland har uppsägningarna rasat in under senare tid. Men problemen är inte nya och för en lösning krävs rejäla krafttag, menar både Vård- och Läkarförbundet såväl som ansvariga inom regionen. 

Enligt Vårdförbundets senaste rapport är situationen för anställda inom hälso- och sjukvården i Sverige akut på många håll. Vårdpersonal vittnar om ohållbara scheman, ständig stress, långa arbetspass, bemanningsproblem och brist på personal med rätt kompetens. Många får inte ihop sina privatliv, är oroliga för sin hälsa och tvingas gå ner på deltid eller väljer att säga upp sig.

SKR har som arbetsgivarorganisation ett ansvar för att de inte kontinuerligt sköter sin personalpolitik. Det är arbetsgivarens uppgift att sköta rekrytering och utbildning.

– Lars Rocksén, narkosläkare på Örnsköldsviks sjukhus och vice ordförande i Läkarförbundet

En ny undersökning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) visar dessutom att bristen på vårdplatser är stor i nästan alla regioner och att patientsäkerheten inte kan säkerställas. De flesta regioner ser inte heller att situationen kommer att förbättras under de kommande åren.

Lars Rocksén, förste narkosläkare på Örnsköldsviks sjukhus och vice ordförande i Läkarförbundet, pekar på flera faktorer för att få ordning på vårdkrisen.

– För att lösa vårdens situation behövs en fungerande primärvård, fasta läkare med rimlig belastning och vårdplatser på sjukhus med i snitt 85 procents beläggning. För att uppnå det behöver vi en klok och långsiktig personalpolitik, säger han till Epoch Times.

Lars Rocksén är förste vice ordförande i Läkarförbundet och narkosläkare på Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Anders Wiklund, TT Nyhetsbyrån

Han menar vidare att Sveriges kommuner och regioner, SKR, har en roll i detta och att de som organisation inte tagit sitt ansvar.

– SKR har som arbetsgivarorganisation ett ansvar för att de inte kontinuerligt sköter sin personalpolitik. Det är arbetsgivarens uppgift att sköta rekrytering och utbildning, säger han.

Västernorrland är en av de regioner som har drabbats värst av vårdkrisen. 

– Situationen är extremt ansträngd. Den har eskalerat under en längre tid med hög belastning, mycket överbeläggningar och dålig bemanning, säger Kenneth Byström, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

Han menar att även om situationen blev särskilt akut under pandemin, så var den tuff många år tidigare. Och uppsägningarna på vårdavdelningar har ökat över tid.

– Man mäktar inte med helt enkelt. Det har till och med drabbat enhetschefer. De ser att deras uppdrag påverkar deras hälsa och familjeliv och de tycker inte att det är värt det, säger han och pekar på att om enhetscheferna inte mår bra drabbas också all annan personal.

– Vi har påtalat under lång tid vikten av att enhetschefer får möjlighet att bedriva sitt uppdrag. I dag släcker du bränder. Du hinner inte vara med och driva de mål som politiken har satt upp för verksamheterna, du hinner inte prata med dina underordnade och höra vad de skulle behöva för att driva verksamheten … De har fullt sjå med att i princip bemanna passen därefter.

Kenneth Byström, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland, anser att det behövs mer statliga medel för att kunna bedriva den kvalificerade vård vi har i dag. Foto: Ulf Huett

På Sundsvalls sjukhus har under bara de senaste veckorna över 30 sjuksköterskor sagt upp sig. Droppen var regionens initiativ att lösa personalkrisen. Dels ökades ersättningen till hyrpersonal och sedan satsades 30 miljoner kronor i en riktad lönesatsning på 3 000 kronor till sjuksköterskor med dygnet-runt-bemanning. 

– Det är jättebra att man uppmärksammar sjuksköterskornas löner. Men man gjorde det bara för en tredjedel av regionens sjuksköterskor vilket gör att du får ett missnöje hos de andra, säger Kenneth Byström och tillägger att efter en lång tid med hög belastning för alla känner sig många förbisedda.

– När våra yrken inte är lönesatta utifrån en kvalifikation och vi inte har någon bra löneutveckling inom våra yrken, då blir det att man säger upp sig, går till kommuner, till hyrföretag eller i värsta fall slutar helt och hållet med vårdyrket.

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Västernorrland ser mycket allvarligt på situationen och förstår besvikelsen hos de som blivit utan löneökning. Hon medger också att det var ett misstag från politikens sida att peka ut vissa grupper. 

Därför vill nu regionstyrelsen satsa ytterligare 50 miljoner kronor på löneökningar som bland annat ska omfatta alla sköterskegrupper, undersköterskor och skötare. Denna gång ska det däremot hanteras av arbetsmarknadens parter. 

– Politiken ska inte lägga sig i grupperna, utan det ska verksamheterna och facken komma överens om – vem som ska ha vad och hur mycket. Och framför allt handlar det inte bara om en punktinsats utan att få till det här som en del av en långsiktig personalsatsning med en betydande löneutveckling på sikt, säger hon och hoppas att detta ska få all personal att känna att de är uppskattade och sedda. 

Elina Backlund Arab (S) Vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Västernorrland, säger att regionen arbetar framåt med att förbättra tillgängligheten i primärvården. Foto: Pressbild 

Kenneth Byström oroar sig för att bristen på sjuksköterskor nu kommer att drabba patientsäkerheten i regionen. Samtidigt menar han att den akuta situationen hade kunnat undvikas.

– Om regionen hade lyssnat på oss för ett halvår sedan när vi varnade, och det har vi gjort i all samverkan med tjänstemän och politiken, att nu börjar folk ringa oss och frågar hur lång uppsägningstid de har, de mäktar inte med längre. Men det gjorde man inte.

– I stället har regionen förlitat sig på sina medarbetares lojalitet mot kollegor och patienter, och visst, vi sträcker oss och spänner oss så långt det går, men till slut så spricker gummibandet. 

Regionen måste förbättra hälso- och sjukvården på flera sätt, menar Elina Backlund Arab. Förutom en positiv löneutveckling pekar hon bland annat på att man behöver anställa fler undersköterskor för att avlasta sjuksköterskorna, få till bättre fungerande scheman, tillvarata befintlig kompetens, minska beroendet av hyrpersonal och införa rekryteringsbonusar.

– Vi behöver också satsa på enhetscheferna så att de får det stöd de behöver så att de kan vara bra chefer, leda och styra och vara en trygghet för personalen, säger hon.

Även om Kenneth Byström är positiv till förslagen, undrar han om man vaknat för sent och om förändringarna verkligen kommer att ske.

– Vi har ett valår, man lovar vitt och brett från de olika partierna, men sedan gäller det att verkligen leverera. Och i det här läget är det inte en leveranstid på ett halvår utan det här måste egentligen ha skett i går, säger han.

Kontakta journalisten: [email protected]

 

Tillsyn av Ivo och rapport från vårdförbundet

– Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, påbörjade i januari en nationell tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård som visade att:

– Minst 18 av de 21 regionerna har en brist på disponibla vårdplatser*, vilket innebär stora patientsäkerhetsrisker. Problem med överbeläggningar och utlokaliseringar förekommer inom samtliga regioner.

– Den största bristen på disponibla vårdplatser finns inom den somatiska specialistsjukvården. Vissa regioner har också problem inom den psykiatriska specialistsjukvården.

– Samtliga regioner uppger att de saknar vårdpersonal. För merparten av regionerna kommer situationen inte att förbättras under kommande år. Det råder en stor brist på sjuksköterskor, både inom den somatiska och psykiatriska specialistsjukvården. Det finns även brist av andra yrkesgrupper som biomedicinska analytiker, specialistläkare och psykologer. 

– Alla regioner lyfter omställningen till god och nära vård och en ökad digitalisering inom vården som en förutsättning för att klara uppdraget.

– Nästa steg är att genomföra tillsyn i samtliga regioner, vilket kan innebära både anmälda och oanmälda inspektioner på sjukhus runt om i landet. Ivo kommer även att begära in ytterligare underlag från regionerna. 

– I Vårdförbundets rapport om arbetssituationen inom hälso- och sjukvården vittnar över 8 500 av deras medlemmar om en ohållbar situation. 

– Rapporten visar bland annat att sex av tio tycker att stressen påverkar hela deras liv och drygt hälften säger att stressen inom vården gör att de funderar på att byta jobb. 46 procent uppger att de under vanliga arbetspass har svårt att hinna med att ta kortare pauser eller ens ta lunchrast och över 80 procent säger att de behöver längre återhämtning mellan arbetspassen

*Med disponibel vårdplats avses en vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Källa: Ivo samt Vårdförbundet

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025