Våldet fortsätter i Myanmar – fyra ihjälskjutna
Juntakritiska demonstranter åker förbi en brinnande barrikad i Rangoon. Foto: AP/TT


Myanmariska säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl minst fyra personer som deltog i en gatuprotest i Taunggyi mot militärkuppen i februari, enligt nyhetssajten Myanmar Now.

Även i miljonstaden Rangoon och på flera andra håll i landet har demonstrationer hållits under torsdagen.

– Står vi enade? Ja, det gör vi! skanderade demonstranter i Monywa.

Sedan juntans maktövertagande för snart två månader sedan har poliser och soldater vid ett stort antal tillfällen skjutit rätt in i folkmassor, ofta rakt mot huvudet på fredliga demonstranter. Minst 286 personer har dödats, enligt organisationen Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), däribland en sjuårig flicka som sköts ihjäl i sitt hem i tisdags, sittande i sin pappas knä.

De blodiga bilder och filmer som sprids i sociala medier har väckt avsky och vrede runt om i världen, och såväl EU som USA införde i måndags sanktioner mot landet.

På torsdagen gick USA ett steg längre och införde ytterligare sanktioner mot två företag som kontrolleras av militären. Åtgärden är den första som slår direkt mot juntans affärsintressen. Militären kontrollerar en betydande del av Myanmars ekonomi, med verksamhet inom områden som telekommunikation, gruvdrift och fastigheter.

Även Storbritannien inför sanktioner mot ett av bolagen.

(TT-Reuters)

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: