På akutmottagningen i Kalmar har våld och hot ökat. Man har nu tillsatt fler vakter och nyligen införde man ordningsregler. Nu har man även startat en kurs i självförsvar bland personalen, rapporterar SVT Nyheter Småland.
I år kom Brottsförebyggande rådets rapport, ”Yrkesrelaterad utsatthet för brott”. Sjukvården kom på en tredjeplats bland yrkesgrupper där störst del av de tillfrågade har uppgett att de varit med om hot, misshandel och trakasserier.
Läkarförbundet har tidigare gjort enkäter om arbetsmiljön för sina medlemmar. Hot och våld ökade med 50 procent mellan 2010 och 2015. En fjärdedel av medlemmarna uppgav att de utsatts för hot och våld under 2016 och 2017, vilket SVT rapporterade om i somras.
– Vi tar emot påverkade personer, folk är stressade och det kan vara lång väntetid. Jag har kollegor som fått ta emot strypgrepp eller blivit slagna, säger Andrea Berg, sjuksköterska på akuten i Kalmar.
På grund av att hot och våld ökar på akutmottagningen men även ute i samhället har hon dragit igång en utbildning i självförsvar bland personalen.
Hon menar att man som kvinna är mer utsatt. Därför har de själva bekostat utbildningen och träffas en gång i veckan på fritiden. Man har bland annat tränat på hur man tar sig ur ett strypgrepp.
Andrea Berg säger till tv-kanalen att hon blir lugnare med vetskapen om att hon kan lösgöra sig från olika påhopp och grepp.
– Och att jag gör det här med mina kollegor som jag vet att jag jobbar med på helger och kvällar ger mig en annan trygghet, säger hon.
Enligt verksamhetschefen Björn Flodmark gjorde man förra året en medarbetarundersökning där 50 procent uppgav att de hade blivit utsatta för våld eller hot i arbetet.
– Vi har noterat att mängden hot och våld från patienter eller medföljare har ökat, säger han till SVT.
Ledningen är positiv till att medarbetarna utbildar sig i självförsvar på sin fritid. Samtidigt anser man att det inte finns något behov att erbjuda en sådan utbildning.
– Nej det tycker jag inte. Det är min skyldighet som arbetsgivare att se till mina medarbetare inte skadar sig i arbetet, säger Björn Flodmark.
I somras skedde ett mordförsök vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Fackförbundet Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning säger att man i framtiden på grund av det ökade hotet inte kan utesluta att man kommer att behöva beväpnade skyddsvakter.
Nyligen i Stockholm höll Dagens Medicin en utbildning om att förebygga och hantera hot och våld inom hälso- och sjukvården.