loadingAtt äta mycket fisk och skaldjur kopplas till högre halter av PFAS i blodet hos unga, men det finns inte anledning att dra ner på konsumtionen, enligt en expert. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Att äta mycket fisk och skaldjur kopplas till högre halter av PFAS i blodet hos unga, men det finns inte anledning att dra ner på konsumtionen, enligt en expert. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes

Unga som äter ”nyttigt” har högre PFAS-halter

Hanna Odelfors/TT

Unga som äter enligt kostråden har högre halter av “evighetskemikalierna” PFAS i kroppen än de som äter onyttigare mat, visar ny svensk forskning. Mängden fisk och skaldjur på tallriken verkar spela in.

– Det är viktig kunskap eftersom ungdomar tillhör de grupper som kan vara särskilt känsliga för kemikalier som PFAS, säger Jennifer Nyström-Kandola.

Hon lade nyligen fram en avhandling vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) om kopplingen mellan svenska ungdomars matvanor och nivåer av PFAS i blodet.

PFAS är kemikalier som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. På sikt kan de öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

Avhandlingen bygger på data om drygt 1 000 personer i åldrarna 10–21 år som rapporterat om sina kostvanor i Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten. PFAS-halterna i deras blod och dricksvatten analyserades.

Fisk och skaldjur

Nästan 30 procent av ungdomarna hade halter i blodet som visar att de fått i sig mer PFAS än vad EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) anser är säkert för hälsan.

– Det här är viktig information bland annat när man ska sätta gränsvärden för PFAS i dricksvatten och mat, säger Nyström-Kandola.

Dricksvattnet var en betydande källa till PFAS för många, men även maten. Unga som åt en hälsosam och varierad kost, enligt svenska råd, hade högre halter än de som åt mer onyttigt.

– Det beror sannolikt på att de som äter enligt rekommendationerna får i sig större mängder PFAS främst från fisk och skaldjur, säger Jennifer Nyström-Kandola.

Sambandet gällde konsumtion av fisk och skaldjur överlag – inte bara från sjöar som är särskilt förorenade med PFAS.

I fjol infördes gränsvärden inom EU för somliga PFAS-ämnen i vissa livsmedel däribland fisk och kräftdjur. Inom EU tas det även fram en riskvärdering som väger hälsofördelar med att äta fisk mot risken att få i sig miljögifter men den lär dröja.

Vattnet påverkar mer

Finns det redan nu skäl att dra ner på fisk och skaldjur med tanke på PFAS?

Fisk fångad i ett förorenat område bör man avstå ifrån. Men generellt finns inte skäl till det, anser Mattias Öberg, forskare i toxikologi vid Karolinska institutet.

Han menar att det är viktigt att undersöka kostens påverkan, men att vattnet i kranen spelar större roll.

– Bor du på ett ställe där dricksvattnet inte renas så påverkar det mycket mer än vad du äter, säger han.

2026 blir större vattenproducenter, som överskrider gränsvärdet, skyldiga att rena dricksvattnet från PFAS och på flera håll testas olika metoder.

PFAS

PFAS står för poly- och perfluorerade alkylsubstanser.

Det finns flera tusen olika PFAS-ämnen. De har framställts sedan 1950-talet och ansetts användbara på grund av sin förmåga att avvisa vatten, fett och smuts.

Eftersom de är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön.

Att återkommande få sig PFAS under längre tid kan påverka hälsan på sikt. Foster, spädbarn och barn tros vara extra känsliga. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvar, födelsevikt, kolesterolhalten i blodet, samt öka risken för vissa cancerformer.

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingAtt äta mycket fisk och skaldjur kopplas till högre halter av PFAS i blodet hos unga, men det finns inte anledning att dra ner på konsumtionen, enligt en expert. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Att äta mycket fisk och skaldjur kopplas till högre halter av PFAS i blodet hos unga, men det finns inte anledning att dra ner på konsumtionen, enligt en expert. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes

Unga som äter ”nyttigt” har högre PFAS-halter

Hanna Odelfors/TT

Unga som äter enligt kostråden har högre halter av “evighetskemikalierna” PFAS i kroppen än de som äter onyttigare mat, visar ny svensk forskning. Mängden fisk och skaldjur på tallriken verkar spela in.

– Det är viktig kunskap eftersom ungdomar tillhör de grupper som kan vara särskilt känsliga för kemikalier som PFAS, säger Jennifer Nyström-Kandola.

Hon lade nyligen fram en avhandling vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) om kopplingen mellan svenska ungdomars matvanor och nivåer av PFAS i blodet.

PFAS är kemikalier som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. På sikt kan de öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

Avhandlingen bygger på data om drygt 1 000 personer i åldrarna 10–21 år som rapporterat om sina kostvanor i Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten. PFAS-halterna i deras blod och dricksvatten analyserades.

Fisk och skaldjur

Nästan 30 procent av ungdomarna hade halter i blodet som visar att de fått i sig mer PFAS än vad EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) anser är säkert för hälsan.

– Det här är viktig information bland annat när man ska sätta gränsvärden för PFAS i dricksvatten och mat, säger Nyström-Kandola.

Dricksvattnet var en betydande källa till PFAS för många, men även maten. Unga som åt en hälsosam och varierad kost, enligt svenska råd, hade högre halter än de som åt mer onyttigt.

– Det beror sannolikt på att de som äter enligt rekommendationerna får i sig större mängder PFAS främst från fisk och skaldjur, säger Jennifer Nyström-Kandola.

Sambandet gällde konsumtion av fisk och skaldjur överlag – inte bara från sjöar som är särskilt förorenade med PFAS.

I fjol infördes gränsvärden inom EU för somliga PFAS-ämnen i vissa livsmedel däribland fisk och kräftdjur. Inom EU tas det även fram en riskvärdering som väger hälsofördelar med att äta fisk mot risken att få i sig miljögifter men den lär dröja.

Vattnet påverkar mer

Finns det redan nu skäl att dra ner på fisk och skaldjur med tanke på PFAS?

Fisk fångad i ett förorenat område bör man avstå ifrån. Men generellt finns inte skäl till det, anser Mattias Öberg, forskare i toxikologi vid Karolinska institutet.

Han menar att det är viktigt att undersöka kostens påverkan, men att vattnet i kranen spelar större roll.

– Bor du på ett ställe där dricksvattnet inte renas så påverkar det mycket mer än vad du äter, säger han.

2026 blir större vattenproducenter, som överskrider gränsvärdet, skyldiga att rena dricksvattnet från PFAS och på flera håll testas olika metoder.

PFAS

PFAS står för poly- och perfluorerade alkylsubstanser.

Det finns flera tusen olika PFAS-ämnen. De har framställts sedan 1950-talet och ansetts användbara på grund av sin förmåga att avvisa vatten, fett och smuts.

Eftersom de är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön.

Att återkommande få sig PFAS under längre tid kan påverka hälsan på sikt. Foster, spädbarn och barn tros vara extra känsliga. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvar, födelsevikt, kolesterolhalten i blodet, samt öka risken för vissa cancerformer.

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024