Undersökning: Herrgård på landet går före slott i Frankrike
En herrgård på landet ligger helt i linje med den gröna trenden som också förstärkts av pandemin. Foto: Fastighetsbyrån


Det är inte ett hus i Kalifornien eller en vindsvåning i Paris eller New York, eller rent av ett hus i alperna, som toppar unga svenskars drömboenden om de får drömma fritt. I stället vill de bo i en herrgård på landsbygden i Sverige. Det visar en undersökning från Fastighetsbyrån.

I undersökningen fick man svara på frågan ”Hur skulle du helst vilja bo om du fick drömma fritt?”.

Flest, 18 procent, svarade att de helst vill bo på en herrgård på den svenska landsbygden, uppger Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande. Näst flest, 12 procent, valde en modern arkitektritad villa i en fashionabel svensk förort och på tredje plats kommer en paradvåning i Stockholm, 10 procent. De tre mest valda alternativen ligger därmed alla i Sverige.

– Det är intressant att de unga håller sig i Sverige när de får drömma fritt om sitt boende. Vårt härliga land, vänner och familj har en starkare dragningskraft än vingårdar och världsmetropoler,  säger Johan Vesterberg PR och kommunikationschef på Fastighetsbyrån i pressmeddelandet.

Bland drömboenden utomlands ligger strandhus i Malibu högst, med nio procent, följt av vingård i Toscana, åtta procent, och vindsvåning i världsmetropol där sju procent helst skulle vilja bo om de fick drömma fritt.

Men en bondgård i Smålands skogar lockar något fler, sex procent, än en strandbungalow i Karibien, fem procent.

Alternativet ”min nuvarande bostad” valdes av lika stor andel som ”slott i Frankrike”, ”lyxyacht som åker mellan väldens hamnar” och ”alphus i exklusiv skidort”.

På frågan om synen på hur man vill bo har förändrats under pandemin svarar överlägset flest, 72 procent, att den inte har det. Men bland de som vill ha en boendeförändring står plats för hemmakontor och tillgång till trädgård överst på önskelistan.

I undersökningen, som genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Fastighetsbyrån, deltog 1 000 personer i åldern 18-26 år mellan den 12 och 24 maj 2021.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!