Riksdagens talman ger Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera för en ny regering.
– Han kommer att få tre dagar på sig, säger talman Andreas Norlén.
Andreas Norlén har under dagen suttit i möten med alla de åtta riksdagspartiernas partiledare.
Han säger på en försenad pressträff att regeringsbildningen inte får ta lika lång tid som efter riksdagsvalet 2018. Som första åtgärd ger han ett så kallat sonderingsuppdrag till M-ledaren Ulf Kristersson.
– Han kommer att få tre dagar på sig att sondera för en ny regering, det vill säga han ska rapportera tillbaka till mig på fredag. Han kan då antingen slutrapportera eller begära en förlängning, säger Andreas Norlén.
Kristersson får därmed den första möjligheten att undersöka om han kan accepteras som statsminister av riksdagen. För det krävs att han inte har 175 röster eller mer emot sig.
Röstning varje vecka
Talman Andreas Norlén säger att ambitionen är att kunna rösta om en statsministerkandidat på måndag i nästa vecka.
– Lite slängigt kan man säga att vi kommer att ha en statsministeromröstning i veckan tills den här processen är slut.
Ulf Kristersson skriver på Facebook efter beskedet att han de kommande dagarna helt kommer att fokusera på samtal med andra partier som också vill ha maktskifte. "Moderaterna och jag redo att ta ansvar för att Sverige får en fungerande ledning igen."
Det främsta skälet till att Kristersson fick sonderingsuppdraget först och inte Stefan Löfven (S) var att Löfven fälldes i en misstroendeomröstning i förra veckan.
– Det främsta är att han (Kristersson, reds anm) är ledare för det största partiet i den grupp som fällde statsminister Stefan Löfven, säger talmannen.
Under partiledarsamtalen var det också fler som nämnde Kristersson.
– Det var fler som pekade på Kristersson än som pekade på ett annat regeringsunderlag. Det tyckte jag var en god grund för att fatta det beslutet, säger Norlén.
Samma mandat
Mandatfördelningen nu är precis densamma som under de långa talmansrundorna 2018–2019. Men det politiska landskapet har förändrats. Andreas Norlén betonar vikten av att hålla ett annat tempo nu. Men han kommer inte att neka en kandidat förlängd förhandlingstid om det riskerar att förstöra fruktbara samtal.
En statsministeromröstning kan balansera på en knivsegg. Om någon ledamot byter sida kan majoriteten ändras, vilket gör att politiska vildar och de som avviker från partilinjerna i riksdagen kan få stort inflytande.
Så små marginaler är inte att föredra, enligt talmannen.
– Jag tycker det vore demokratiskt beklagligt om en ledamot fastnade i trafiken eller blev sjuk på morgonen när omröstningen ska äga rum, säger Andreas Norlén.
Frågan har också kommit att handla om en statsministerkandidat måste ha stöd för sin budget. Norlén säger att budgetfrågan inte ensam kan avgöra vem han föreslår som statsminister eller vem han ger ett sonderingsuppdrag.
– Det är en viktig fråga men kanske inte avgörande för min process.
Efter fyra misslyckade omröstningar går Sverige till extraval. Men Norlén är optimistisk.
– Jag förutsätter att vi har en regering före julis slut.
(Niklas Svahn/TT)
(Maria Davidsson/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!