Ulf Kristersson deltar i årets Bilderbergmöte

Moderaternas ledare, Ulf Kristersson, deltar i årets Bilderbergmöte. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Den mytomspunna Bilderberggruppen kommer att hålla möte som äger rum mellan de 30 maj och 2 juni i Montreux i Schweiz. Moderaternas ledare, Ulf Kristersson, är en av fyra svenskar som är inbjuden.

De tre andra som deltar i mötet är Sara Mazur, styrelseledamot i Investor, Marcus Wallenberg, ordförande för SEB, och Johan Rockström, professor i miljövetenskap och direktör för Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Bilderberggruppens webbsida finns nu en lista på alla som deltar i årets möte. Omkring 130 personer från 23 länder kommer att närvara, däribland José Barroso, tidigare ordförande för EU-kommissionen, och Jens Stoltenberg, NATO:s generalsekreterare.

Några av de frågor som man kommer att ta upp på mötet är bland annat en stabil strategisk ordning, klimatförändringar och hållbarhet, Kina, Ryssland, kapitalismens framtid och brexit.

Bilderberggruppen har fått sitt namn efter att man höll sitt första möte 1954 på Hotel de Bilderberg i Oosterbeek i Nederländerna under värdskap av prins Bernhard av Nederländerna. Syftet med mötena, enligt deras webbsida, är att främja dialog mellan Europa och Nordamerika. Cirka två tredjedelar av deltagarna kommer från Europa och resten från Nordamerika. En tredjedel kommer från regeringar och inom politiksfären.

Det sker dock ingen officiell rapportering från de årliga mötena. Inga medier bjuds in för att bevaka mötena trots att företrädare för mediebranschen deltar. Hemlighetsfullheten kring gruppen har lett till att det har dykt upp många olika konspirationsteorier kring gruppens inflytande på politik och näringsliv.

Tidigare har Annie Lööf, Stefan Löfven, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt deltagit.