Ukraina begär gripna legosoldater utlämnade
Belarusiska säkerhetsstyrkor grep mer än 30 personer som misstänks arbeta för ett ryskt säkerhetsföretag. Nu vill Ukraina att 28 av dem utlämnas eftersom de misstänks ha deltagit i strider i östra Ukraina. Foto: KGB Handout, AP/TT


Ukraina vill att Belarus utlämnar 28 av de misstänkta legosoldater som greps nära Minsk i onsdags. Kiev misstänker att de 28, varav nio är ukrainska medborgare, har deltagit i strider i östra Ukraina.

Belarusiska säkerhetsstyrkor grep mer än 30 misstänkta ryska legosoldater nära Minsk i onsdags efter att ha fått information om att mer än 200 soldater tagit sig in i landet för att destabilisera det inför presidentvalet den 9 augusti.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta arbetar männen för Wagner, Rysslands mest kända privata säkerhetsföretag. En belarusisk säkerhetstjänsteman säger att några av de gripna har varit i Donbass i östra Ukraina, där ukrainska styrkor stridit mot Rysslandstödda rebeller sedan 2014.

Rysslands regering begär att männen ska släppas fria.

– De missade sitt flygplan. De var på väg till Istanbul, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov och tillägger att ”de grundlösa gripandena av ryska medborgare inte riktigt stämmer överens med parametrarna för vänskapliga relationer”.

(TT-Reuters)