USA: Tidigare reservist döms för att ha spionerat för den kinesiska regimen

En man med kinesiskt ursprung i USA har dömts för att ha spionerat för den kinesiska regeringen. Foto: Samira Bouaou


En kinesisk medborgare och tidigare reservist i armén har dömts för att ha agerat som spion i USA för Kinas regims räkning genom att samla in information om forskare och ingenjörer.

En federal domstol i Chicago dömde på måndagen den 31-årige Ji Chaoqun för bland annat konspiration. Detta efter att man konstaterade att han arbetade på uppdrag av en högt uppsatt underrättelseofficer vid Jiangsuprovinsens ministerium för statssäkerhet i Kina.

Ji är bosatt i Chicago och hade till uppgift att förse underrättelseofficeren med biografisk information om vissa personer för eventuell rekrytering till Jiangsuprovinsens ministerium för säkerhet. Bland personerna fanns kinesiska medborgare som arbetade som ingenjörer och forskare i USA, varav några för amerikanska försvarsföretag.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!