Att nordkoreanska hackare riktar in sig mot finansiella system i väst är känt. Nu berättar amerikanska myndigheter att siktet även är inställt på infrastruktur i USA – och om hur "cybersoldater" i landet möter hotet.
Flera gånger har hackergrupper i Nordkorea lyckats komma över stora summor pengar genom cyberattacker. Eftersom landet står under omfattande sanktioner är efterfrågan på utländsk valuta stor.
Men enligt amerikanska myndigheter är det inte bara banker och betaltjänster som Nordkorea riktar in sig på.
"Nordkorea använder sin cyberkapacitet för att stjäla från finansiella institutioner, men har också kapacitet att störa eller förstöra kritisk amerikansk infrastruktur genom cyberattacker", går att läsa i en rapport som släpptes på onsdagen.
Stor belöning
För att möta det påstådda hotet har försvarshögkvarteret Pentagon satsat stort på så kallade cybersoldater. Enligt försvarsdepartementet spårar cyberstyrkorna aktivt Nordkoreas aktiviteter, oavsett om det handlar om stölder eller spionage. Totalt ska summor på flera miljoner dollar ha beslagtagits från vad USA hävdar är nordkoreanska hackare som stulit från banker och andra institutioner.
Men myndigheterna tycker sig inte ha tillgång till all information, och har därför utlyst en belöning på motsvarande upp till 50 miljoner kronor till den som kan bidra med uppgifter om Nordkoreas hackeraktivitet.
20 miljarder
I augusti förra året bedömdes Nordkorea totalt ha lagt beslag på motsvarande över 20 miljarder kronor genom hackning, pengar som sedan använts till landets kärnvapenprogram enligt en rapport från FN:s säkerhetsråd
(Henning Eklund/TT)