UD kallade upp Kinas ambassadör
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild. Foto: Magnus Andersson/TT


Utrikesdepartementet har kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou med anledning av de kinesiska sanktionerna som riktas mot EU – och den svenska forskaren Björn Jerdén.

Utrikesminister Ann Linde (S) gav direktiv om detta, då hon befinner sig i Bryssel.

– På mitt uppdrag har kabinettssekreteraren (Robert Rydberg) kallat upp ambassadören till UD i dag för att helt enkelt uttrycka Sveriges starka missnöje med den kinesiska regeringens agerande, säger Linde till TT.

– Det är en väsentlig upptrappning och naturligtvis helt oacceptabelt.

Markerade om Xinjiang

EU:s sanktioner, vilka Kinas var ett svar på, lades med anledning av Kinas människorättsbrott i provinsen Xinjiang, där mängder av människor ur framför allt Kinas muslimska minoritetsgrupper har placerats i läger.

Kabinettssekreterare Rydberg uppges därtill ha understrukit "Sveriges och EU:s starka engagemang för mänskliga rättigheter i Xinjiang", enligt Linde.

Vad ambassadör Gui svarade vill utrikesministern inte gå in närmare på.

– Men jag kan säga så mycket som att de inte har klargjort några grunder för varför de har valt ut just de här personerna, säger hon.

Kina har riktat sina sanktioner mot EU-parlamentariker, EU-institutioner, forskare och ideella organisationer och landets utrikesdepartement hänvisar till att de avsiktligen spridit "lögner och desinformation".

Delvis överraskad

Björn Jerdén, som forskar vid Utrikespolitiska institutet och leder dess nyinstiftade nationella kunskapscentrum om Kina. I en intervju med TT säger han att han överraskades av att Kina riktade sig mot honom personligen, men inte av metoden.

– Vi har sett en utveckling där det blivit svårt att forska om Kina utan att stöta på kritik från den kinesiska staten, säger han till TT.

(Martin Mederyd Hårdh/TT)

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: