UD: Kina-ambassadören gjorde fel
Utrikesdepartementet konstaterar att Sveriges ambassadör i Kina har gjort fel. Foto: Tony Lingefors/Epoch Times-arkivbild


Angela Gui, dotter till den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai, vittnar om ett hemligt möte med kinesiska affärsmän som Sveriges ambassadör i Kina bjudit in henne till.

Nu konstaterar utrikesdepartementet (UD) att ambassadören gjort fel, skriver SVT Nyheter.

Ambassadören Anna Lindstedt befinner sig i Stockholm för att utredas av UD, och ambassaden i Peking har fått en tillförordnad chef.

– Vi har skaffat oss en bild av vad som har hänt, vi ska utreda agerandet, men vi kan redan nu säga att ambassadören agerat felaktigt, säger Patric Nilsson, chef på UD:s presstjänst, till SVT.

Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt. Foto: Leif R Jansson/TT-arkivbild

Efter uppgifterna meddelar Säpo att en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt har inletts. Säkerhetspolisen vill inte säga om utredningen gäller ambassadören Anna Lindstedt och det hemliga mötet.

– Jag kan inte gå in på sådana uppgifter i nuläget. Det enda jag kan bekräfta är att det inletts en förundersökning och att förundersökningen leds av en åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo till TT.

Bjöds av ambassadören

Angela Gui skriver i ett blogginlägg att hon reste till mötet i Stockholm i slutet av januari i år på inbjudan av Anna Lindstedt.

– De presenterade sig som mellanhänder och sade att de haft samtal och fått information direkt från kinesiske ambassadören Gui Congyou i Stockholm. Det fanns en möjlighet att min far kan släppas i framtiden men att han måste prövas i domstol först, sade Angela Gui i en intervju med Svenska Dagbladet kort därefter.

Angela Gui, dotter till den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT-arkivbild

Helt bisarrt

Men mötet kändes helt bisarrt, enligt Angela Gui, som inte tycker att personerna hon träffade var trovärdiga. I blogginlägget skriver hon att de underströk vikten av att hon inte pratar med medier om sin fars fall – och att hennes agerande kunde skada Anna Lindstedts karriär.

"Eftersom ambassadör Lindstedt var med och verkade stödja vad det än var som pågick så utgick jag från att det var på det svenska utrikesdepartementets initiativ", skriver Angela Gui.

Men UD säger sig ha fått kännedom om mötet först i efterhand, vilket anges som ett av skälen till att Anna Lindstedt utreds nu.

(TT)

Fakta

Fallet Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari 2018 färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.